Binnenland

Sylvana Simons doet aangifte tegen pro-Pieten die haar thuis opzochten

24-11-2017 16:16

Vier pro-Piet-activisten zijn vorige week naar het huis van Sylvana Simons gegaan om daar verhaal te halen. Dat schrijft NH Nieuws op basis van verklaringen van Simons. “Ze kwamen mij wel even ‘uitleggen’ dat ik ‘normaal’ moet doen”, aldus Simons. De activisten troffen Simons niet thuis, maar hebben later wel een video van hun actie online gezet.

Op haar Facebookpagina noemt Simons de zwart geschminkte actievoerders “te laf om hun ware gezicht te tonen”. “Vol trots filmden ze hun intimidatie en plaatsten deze online, inclusief mijn huisadres. Dat zij hiermee mij, mijn dierbaren en mijn buren in gevaar brengen, deert hen niet”, schrijft Simons verder.

Aangifte

Volgens Simons zijn de veiligheidsmaatregelen rondom haar en mensen om haar heen opnieuw aangescherpt. Ze heeft daarnaast laten weten aangifte gedaan te hebben tegen de groep.

Uit berichtgeving van de actiegroep zelf blijkt dat het om dezelfde groep gaat die vandaag bij een basisschool in het Utrechtse Zuilen binnenviel. Waarom de actievoerders De Cirkel uitkozen, weet de schooldirecteur niet. De school viert het Sinterklaasfeest sinds 2015 zonder Zwarte Piet.

Leerkrachten hebben de actievoerders de school weer uitgezet. Een aantal demonstranten reageerde op het verzoek te vertrekken met vervelende opmerkingen, zegt de directeur, “Ze zeiden dingen als: ‘Ga terug naar je eigen land’ tegen leerkrachten.”

Pieten van de actiegroep liepen eerder deze maand ook mee in de optocht in Utrecht. Naar eigen zeggen door ‘gewoon aansluiten’ bij de officiële optocht van de Sinterklaasintocht.