Binnenland

Antiracisten willen alsnog in Dokkum protesteren tegen Zwarte Piet

28-11-2017 15:53

De racismeroepers van Zwarte Piet is Racisme, Stop Blackface, Free Your Mind, Doorbraak en Progressive Groningen zijn van plan aanstaande zaterdag alsnog een demonstratie houden in Dokkum. Ditmaal met de focus op de vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht.

“Vind je dat de vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht voor alle Nederlanders moet gelden? Kom dan op zaterdag 2 december naar Dokkum”, luidt de oproep van de actiegroepen. De groepen willen een ‘krachtig geluid laten horen voor alle mensen die de afgelopen jaren monddood zijn gemaakt door de autoriteiten’.

Institutioneel racisme

De demonstratie staat gepland van 14.00 uur tot 16.00 uur op het Marktplein in Dokkum. Het is nog onduidelijk of de manifestatie doorgaat, schrijft Omrop Fryslân. De gemeente Dongeradeel is door de actiegroepen nog niet geïnformeerd en dat moet wel, laat een woordvoerder weten. De plannen voor een manifestatie zijn bij de gemeente wel bekend door de aankondiging op Facebook.

Volgens de initiatiefnemers is er sprake van institutioneel racisme bij de overheid en de politie. De gemeente Dongeradeel komt op z’n vroegst woensdag met een reactie op de plannen voor de manifestatie.

‘Veiligheid van de mensen in Dokkum gaat echt boven alles’

Ruim een week geleden, bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum, mocht uiteindelijk niet meer geprotesteerd worden van de burgemeester van Dongeradeel. Ze had demonstraties verboden nadat tegenstanders van Zwarte Piet door voorstanders op de A7 waren geblokkeerd. De burgemeester, die het aangemelde protest aanvankelijk had toegestaan, meldde dat ze niet kon instaan voor de veiligheid. Burgemeester Waanders zei het destijds jammer te vinden dat ze alle demonstraties moest verbieden.