TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Geen Zwarte Piet in NL-winkel te Canada na intimidatie anti-Zwarte Piet-terroristen

'Tegenstanders hebben gedreigd met acties die het leuke evenement onmogelijk maken'

Foto: een BN’er.

Een Nederlandse winkel in de Canadese hoofdstad Ottawa krijgt dit jaar geen bezoek van Zwarte Piet. Sinterklaas komt in zijn eentje langs bij Dutch Groceries and Giftware. Tegenstanders hebben gedreigd met acties “die het leuke evenement onmogelijk maken”, schrijven eigenaren Henk en José van Zijl.

Volgens de winkeliers komen Sint en Piet al meer dan zestig jaar op bezoek in de winkel. “We zijn onlangs benaderd door mensen uit Ottawa die luid protesteren tegen het huidige uiterlijk van Zwarte Piet. Ze eisen dat wij onze gewoontes veranderen”, aldus de eigenaren. Ze hebben nu “met tegenzin” besloten dat Zwarte Piet niet komt.

Het is niet bekend met welke acties werd gedreigd. Zwarte Piet gaat ook niet naar een Nederlandse school in Ottawa.

Een burgergroep, de Caribische Unie van Canada, was een petitie begonnen tegen Zwarte Piet. “Hij vertegenwoordigt discriminatie en racisme tegen zwarten uit de tijd van de slavernij, met de gebruikelijke stereotypen als een zwart gezicht, grote lippen en onhandig gedrag”, aldus voorzitter César Ndéma-Moussa tegen de publieke omroep CBC.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.