avatar
   
Binnenland

Tbs’ers sneller straat op uit vrees voor boete van overheid, behandelaars Mesdag-kliniek luiden noodklok

Nog kortere behandelduur dreigt, sociaal experiment met onschuldige burgers als slachtoffer in volle gang

Sommige behandelaars van de Groningse tbs-kliniek Van Mesdag ervaren de forse geldboetes van de overheid als zij patiënten niet tijdig met proefverlof sturen en niet binnen acht jaar uitbehandelen, als een onverantwoorde druk. Dat meldt de Volkskrant op basis van twee personeelsleden die anoniem willen blijven.

Tbs-klinieken hebben sinds vorig jaar een financiële prikkel om delinquenten met tbs sneller klaar te stomen voor hun terugkeer in de samenleving. De forensisch-psychiatrische sector wil de behandelduur graag verkorten, maar sommige medewerkers vrezen dat de behandeldruk onverantwoord is.

Tot 2010 nam de gemiddelde behandelduur in tbs-klinieken toe tot meer dan tien jaar. Het gevolg was dat steeds meer verdachten weigerden mee te werken aan persoonlijkheidsonderzoek, om zo het risico op tbs te omzeilen. Het boetesysteem moet de behandelduur van tbs’ers verkorten, zodat verdachten weer sneller gaan meewerken met persoonlijkheidsonderzoek.

Directeur behandelzaken bij Van Mesdag Harry Beintema ontkent dat de boetes zorgen voor een perverse prikkel om tbs’er eerder te ontslaan dan verantwoord is. “Wij vertalen de prikkels niet door naar individuele behandeltrajecten. Dat de interne druk groot zou zijn, herken ik niet”, zegt Beintema in de Volkskrant.

Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid bestrijdt dat de boete pervers uitwerkt: “Verlof wordt alleen verleend als de behandeling en veiligheid dit toelaten en is alleen mogelijk na uitvoerige beoordeling.”

Anp

 

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.