Binnenland

Vier Syrische vluchtelingen opgepakt op verdenking van terrorisme en mensenhandel

Aangehouden in Bergen op Zoom, Arnhem, Diemen en Wageningen

Tags: ,

De politie heeft dinsdag vier Syrische vluchtelingen aangehouden in Bergen op Zoom, Arnhem, Diemen en Wageningen. Twee van hen van 23 en 26 jaar worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische misdrijven in Syrië. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Samen met een derde verdachte van 26 jaar uit Diemen zijn zij vermoedelijk ook verantwoordelijk voor de smokkel van een even oude Syrische vluchteling naar Nederland. Deze man, die inmiddels in Wageningen verblijft, wordt verdacht van valsheid in geschrift.

Gevochten bij Jabhat al-Nusra

De verdachten uit Bergen op Zoom en Arnhem zouden in de periode 2012-2015 hebben gevochten bij Jabhat al-Nusra, een terroristische organisatie die gelinkt is aan Al Qaida . De twee zijn in 2015 gezamenlijk naar Nederland gereisd.

De politie doet onderzoek naar hun in beslag genomen telefoons, chatberichten en foto’s waarop zij gewapend te zien zijn in het strijdgebied. Beiden kwamen in de zomer van 2017 in beeld door informatie van de AIVD. Op een toenmalig woonadres van een van de mannen in Oosterhout werd een hennepkwekerij aangetroffen en ontmanteld.

Gesmokkelde vluchteling via Kreta naar Nederland

Bij de verdachte in Arnhem is deze week vier kilo hennep in beslag genomen. De gesmokkelde vluchteling kwam in oktober 2017 naar Nederland op een vlucht vanuit Kreta. Hij reisde op naam van de verdachte uit Arnhem.

 

Foto: Fighters from the former Al-Nusra Front — renamed Fateh al-Sham Front after breaking from Al-Qaeda — advance at an armament school after they recaptured the military facility south of Aleppo on August 6, 2016, the Syrian Observatory for Human Rights said. Jabhat Fateh al-Sham announced having captured two military academies and a third military position as they seized key poisitions south of Aleppo in a bid to break the government siege of the city. / AFP PHOTO / Omar haj kadour

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.