TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Duitse politie verdrijft betogers bij partijcongres AfD

Alternative für Deutschland kiest nieuwe leiding

Tags:

De politie heeft in Hannover meer dan honderd betogers verdreven die toegangswegen tot het partijcongres van de Alternative für Deutschland (AfD) wilden blokkeren. De politie zette een waterkanon in maar de situatie bleef relatief kalm. Vrijdagavond was er al een demonstratie tegen de rechts populistische AfD en die verliep rustig, meldden plaatselijke media.

Leden van de AfD uit heel Duitsland komen zaterdag in Hannover bijeen om onder meer een nieuwe leiding te kiezen. Daarmee moet de koers van de partij wat duidelijker worden. Partijvoorzitter Jörg Meuthen (56) wordt als topman onder meer belaagd door ex-militair Georg Pazderski (66).

Oppositie

De AfD is in 2013 door een groepje eurosceptische economen opgericht als partij die vooral van de euro af wil. In het volgende jaar rukte de partij naar rechts onder leiding van onder anderen Frauke Petry die voorop stelde dat de AfD tegen immigratie en de islam is. Dat standpunt werd door veel Duitsers gesteund met de komst van honderdduizenden migranten en vluchtelingen in 2015.

Maar dit jaar kelderde de partij in peilingen en ontstond een nieuwe machtsstrijd. Petry stapte in april op als partijvoorzitter en na de parlementsverkiezingen in september keerde ze zelfs de AfD helemaal de rug toe. Voor de verkiezingen van 24 september stelde de AfD met een radicaal rechts programma de lijsttrekkers Alexander Gauland en Alice Weidel op.

De partij kreeg circa 12,5 procent van de stemmen en is daarmee de derde partij, na de CDU (33 procent) en de SPD (20,5 procent). Als die twee uiteindelijk besluiten op een of andere manier samen verder te regeren, wordt de AfD de grootste oppositiepartij in de Bondsdag. Dat biedt de partij voorrechten, zoals bepaalde functies.

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.