TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Duitse recherche-chef: Het Kalifaat is weg, maar gevaar ISIS blijft

Jihadisten vormen nu chatgroepen

De chef van de Duitse federale recherche (BKA), Holger Münch, heeft zaterdag in een interview op de Deutschlandfunk gezegd dat het kalifaat van Islamitische Staat als zodanig niet meer bestaat, maar dat de terreurorganisatie onverminderd gevaarlijk blijft. Volgens hem heeft IS zich al lang op deze volgende fase voorbereid.

Social media

“We hebben de laatste jaren geconstateerd dat IS zeer goed in staat is zich aan te passen. We zien veel minder propagandawerk van de klassieke soort. In plaats daarvan zijn er jihadistische structuren gekomen in de sociale media. Daar zijn chatgroepen actief, wordt informatie uitgewisseld en worden virtuele netwerken gevormd. Dat is een groot risico. We mogen er niet vanuit gaan dat de dreiging binnen afzienbare tijd minder zal worden.”

Münch zei dat IS vrijwel nergens meer in Syrië en Irak de dienst uitmaakt. De ineenstorting van het kalifaat heeft vooralsnog niet geleid tot een verhoogde terugkeer van buitenlandse strijders. “We spelen in op verschillende ontwikkelingen. We moeten er rekening mee houden dat uitgereisde jihadisten, ook uit andere landen, hun weg naar Europa zullen gaan zoeken”, aldus de de BKA-baas.

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.