avatar
   
Buitenland

Arrestatiebevel Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont e.a. ingetrokken

Catalaanse politici hebben aangegeven terug te willen keren naar Spanje

Het Europese arrestatiebevel tegen onder anderen de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont is dinsdag door de Spaanse justitie ingetrokken. Puigdemont is naar België uitgeweken met vier voormalige ministers.

Opperrechter Pablo Llarena bepaalde dat het arrestatiebevel niet meer nodig is, omdat de Catalaanse politici hebben aangegeven terug te willen keren naar Spanje. Ze willen meedoen aan verkiezingen die 21 december in de noordoostelijke regio gehouden worden. De campagnes zijn formeel dinsdag van start gegaan.

De opperrechter verleent echter volgens de krant El Païs geen gunst aan de voormalige Catalaanse bewindslieden. Hij zou vooral willen voorkomen dat in het getouwtrek over de uitlevering de Belgische justitie zich bemoeit met Spaanse aanklachten tegen de vijf.

De zitting in een Belgische rechtbank over hun uitlevering op 14 december is hiermee overbodig, aldus de Spaanse justitie. Het Belgische Openbaar Ministerie was dinsdag aan het einde van de morgen nog niet op de hoogte.

(ANP)

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.