Buitenland

Overeenstemming bereikt over scheidingsvoorwaarden brexit

08-12-2017 11:24

Een foto op Twitter van witte rook uit een schoorsteen vanmorgen was het eerste signaal dat de EU en het Verenigd Koninkrijk een akkoord over de scheidingsvoorwaarden voor het Britse vertrek uit de EU hebben bereikt.

Kabinetschef Martin Selmayr van Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zond het beeld vanuit de kamer waarin hij, de Britse premier Theresa May, de brexitminister David Davis en EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier bijeen waren om spijkers met koppen te slaan over de brexit. May en Davis vlogen na een nacht van koortsachtige onderhandelingen vrijdagmorgen naar Brussel.

‘Voldoende voortgang’ voor start tweede fase

Volgens voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker is er ”Voldoende voortgang” geboekt over de rekening voor Londen, de rechten van EU-burgers die in Groot-BrittanniĆ« wonen en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland zijn de voorwaarden voor de EU voor de start van onderhandelingen over hoe het moet na de brexit. De EU-leiders kunnen daar wat betreft de commissie volgende week op hun top in Brussel het groene licht voor geven.

”Ik ben voldaan over de eerlijke deal die we hebben bereikt. Als de 27 lidstaten het eens zijn met onze inschatting, dan kan EU-onderhandelaar Michel Barnier onmiddellijk met de tweede fase van de onderhandelingen aan de slag”, aldus Juncker.

”Het was geven en nemen voor beide partijen”, zei de Britse premier Theresa May, die vrijdagmorgen vroeg na een nacht van koortsachtige telefonische onderhandelingen naar Brussel was gevlogen. ”Maar ik denk dat dit akkoord voor iedereen goed is.”

Een gevoelige kwestie is de grens tussen Ierland en (het Britse) Noord-Ierland. De Ieren en veel Noord-Ieren willen niet dat die na de brexit weer dichtgaat. May zei dat dit niet het geval is. Eerder werd al overeenstemming bereikt over de berekeningsmethode van de eindnota. Die komt uit op naar schatting 50 miljard euro. De Britse regering zegt ook te garanderen dat de rechten van EU-burgers die in Groot-Brittanniƫ wonen na de brexit worden gerespecteerd.

Zijlstra tevreden

Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) is ”heel tevreden” over het akkoord dat de Europese Unie met de Britse regering heeft bereikt over de brexit. Uit het akkoord blijkt dat de Britten ”op een heel nette manier afscheid willen nemen”.

Volgens de bewindsman is het ook ”goed nieuws” voor Nederland, omdat 10 procent van de export van ons land naar het Verenigd Koninkrijk gaat. De regering in Londen komt haar verplichtingen na en ”dat geeft vertrouwen in de toekomst”, aldus Zijlstra.

ANP