Binnenland

Turkse verdachte in 25 jaar oude verkrachting- en moordzaak Milica van Doorn opgepakt

11-12-2017 13:11

In het onderzoek naar de verkrachting en gewelddadige dood van Milica van Doorn, in 1992, is een verdachte aangehouden. Dat meldt de politie Noord-Holland, die maandagochtend een toelichting geeft. De identiteit van de verdachte is niet bekendgemaakt.

Begin vorige maand werd aan in totaal 133 mannen met een Turkse achtergrond gevraagd DNA-materiaal af te staan. Dat hebben ze vrijwel allemaal, op basis van vrijwilligheid, gedaan. De benaderde mannen zijn geen verdachte in de 25 jaar oude moordzaak, maar mogelijk wel familie van de dader.

De negentienjarige havo-scholiere Milica van Doorn werd in juni 1992 dood aangetroffen in een vijver in de wijk Kogerveld in Zaandam. Ze bleek verkracht en vermoord. Omdat getuigen destijds verklaarden dat ze een man met een Turks uiterlijk hadden zien fietsen in de richting van de plek waar de vrouw werd gevonden, is alsnog geprobeerd de moordenaar te vinden via een verwantschapsonderzoek.

Mogelijk is nu dus een match gevonden via onderzoek in de familiestamboom. Het DNA is bestudeerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De politie vindt het ‘fantastisch’ dat zo veel mannen hebben meegewerkt. Daardoor is de kans dat de dader na 25 jaar wordt gevonden toegenomen, zei een woordvoerder vorige week.