Buitenland

‘Islamitische landen’: ‘Oost-Jeruzalem = hoofdstad Palestina’

13-12-2017 16:31

Islamitische landen hebben op een topconferentie in Istanbul Oost-Jeruzalem tot hoofdstad van Palestina verklaard. Ze roepen de rest van de wereld op dat ook te doen. Ze stellen ook dat de Verenigde Staten niet langer als bemiddelaar kunnen optreden in het vredesproces tussen Palestina en Israël.

Dat staat in de slotverklaring van de islamitische top die bijeengeroepen is door de Turkse president Erdogan naar aanleiding van de recente Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. De Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) telt 57 lidstaten. Naar de top zijn naar schatting twintig regeringsleiders en staatshoofden gekomen. Egypte, Saudi-Arabië en de VAE (Verenigde Arabische Emiraten) stuurden ministers en een onderminister naar de top.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei dat hij nu stappen onderneemt om Palestina tot volwaardig lid van de Verenigde Naties te maken. Hij zei dat hij daarvoor naar de Veiligheidsraad van de VN stapt.

Israël veroverde in 1967 het Arabische oosten van Jeruzalem en houdt dat bezet. Oost-Jeruzalem is door Israël geannexeerd, maar dat erkent de internationale gemeenschap niet. Ambassades in Israël zijn in Tel Aviv gevestigd vanwege de omstreden status van Jeruzalem. Er wonen volgens Israëlische cijfers nog steeds 300.000 Arabieren of Palestijnen in Jeruzalem. Ze hebben er een kwetsbare verblijfsstatus en worden niet als staatsburger erkend.

Anp