Binnenland

Aanvaller joods restaurant mag vervolg rechtszaak in vrijheid afwachten

20-12-2017 17:03

De zaak tegen de 29-jarige Saleh A. wordt voor onbepaalde tijd aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij op 7 december de ruiten heeft ingeslagen van een joods restaurant in Amsterdam en daar een Israƫlische vlag heeft meegenomen.

‘Een eerste stap’

De rechtbank wil de zaak pas inhoudelijk behandelen als er een rapport van zowel psycholoog en psychiater over A. ligt, zo bleek woensdag op de eerste zitting. Uit een rapport van de reclassering komt een ‘zorgelijk’ beeld naar voren over de geestelijke gesteldheid van de verdachte. De rechtbank wil dat uitgezocht zien. Zo noemde A. het incident bij het restaurant ‘een eerste stap’, maar wilde hij aan de rechter niet zeggen of hij ook een tweede stap van plan was en wat die zou inhouden.

Ook noemde A. zichzelf ‘een vulkaan’, wat volgens zijn advocaat slaat op de woede en het verdriet dat zijn cliĆ«nt heeft om de Palestijnse zaak. Daarin zou ook zijn motief hebben gelegen: hij wilde aandacht vragen voor het lot van de Palestijnen. In de rechtszaal verklaarde A., zwerend op de Koran, dat hij niet van plan is nog een keer zoiets te doen.

‘Terroristisch motief’

Gezien de verklaringen van de verdachte besloot de rechtbank tot gevangenneming, maar schorste die maatregel direct. Dat betekent dat A. de zaak thuis mag afwachten, maar wel gebonden is aan een aantal voorwaarden. Zo moet hij meewerken aan het onderzoek, zich melden bij de reclassering en hij mag zich niet vertonen bij het restaurant. Houdt hij zich hier niet aan, dan wordt hij direct vastgezet.

Het OM heeft A. aangeklaagd voor vernieling en diefstal. De raadsman van de gedupeerden, Herman Loonstein, wil dat de aanklacht wordt verzwaard met ‘terroristisch motief‘ en ‘poging tot brandstichting’ omdat A. de vlag in brand wilde steken. Ook moet de aanklacht ‘diefstal’ worden vervangen door het zwaardere ‘inbraak’. Hij heeft daarvoor een aparte procedure aangespannen bij het gerechtshof. Die staat los van de strafzaak tegen Saleh A.

ANP