Binnenland

2017 blijkt moordjaar in Nederland, enorme stijging moordslachtoffers ten opzichte van 2016

21-12-2017 18:12

Het moordcijfer in Nederland is in 2017 fors toegenomen. Terwijl in heel 2016 ‘slechts’ 108 mensen werden vermoord zijn in 2017 tot nu toe reeds 159 mensen vermoord. Dit blijkt uit onderzoek van Elsevier.

Opvallend is de stijging van het aantal moorden dat is gepleegd door ‘verwarde personen’: zeker 19 mensen werden afgeslacht door een ‘verward persoon’, zo’n 12 procent van het totaal. Dit terwijl dat in 2017 ‘slechts’ 10 procent van het totaal was.

Waarom er meer verwarde personen een moord hebben gepleegd blijft onduidelijk, al lijken de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg hiervoor een reden te zijn.

Het belabberde en laffe Nederlandse (juridische) beleid ten aanzien van zeer gevaarlijke personen, die al dan niet in ‘behandeling’ bij een tbs-kliniek zijn, draagt ook bij aan het torenhoge moordcijfer. Een goed voorbeeld hiervan is uiteraard de verkrachting van en moord op Anne Faber door een reeds veroordeelde levensgevaarlijke gek die als ‘straf’ werd behandeld in een kliniek. In deze kliniek kon hij behalve drugs en alcohol gebruiken ook een relatie aangaan met een personeelslid, een mede-‘gestrafte’ zwanger maken en kennelijk ook gaan of staan waar en wanneer hij wilde.

Ook de man die afgelopen zomer in de Amsterdamse metro uit het niets, en gewoon zomaar voor de lol, als willekeurig slachtoffer werd afgeslacht viel ten prooi aan een gevaarlijke gek die in ‘behandeling’ was op een psychiatrische afdeling en ondanks dat hij kort daarvoor nog een personeelslid had mishandeld gewoon onbegeleid weekendverlof kreeg.