Achtergrond

Duitse media jagen machteloze Angela Merkel van het hof: ‘bevolking is bondskanselier beu’

28-12-2017 13:40

De Duitse pers is momenteel keihard voor Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU): de bevolking is haar beu, schrijven ze. Er heerst ‘een Merkel-vermoeidheid’, ‘nog nooit was ze zo machteloos’. Commentatoren vergelijken haar situatie met die van andere voormalige bondskanseliers, zoals Helmut Kohl.

Begin oktober sprak nog 44 procent van de Duitsers de wens uit dat Angela Merkel haar laatste ambtsperiode tot 2021 zou uitzitten, nu is dat nog maar 36 procent, volgens een enquête. Haar populariteit is snel ingestort sinds de verkiezingen in september 2017, waarbij de CDU een kwart van de aanhang verloor.

Met tegenzin

‘Aan het einde van zijn ambtsperiode raakte Helmut Kohl ook zo vermoeid’, wordt er geschreven. De rampzalige enquêteresultaten voor Angela Merkel ‘bevestigen wat ze zelf vermoedt: na twaalf jaar in functie is haar houdbaarheidsdatum verstreken’. Het enige geluk van de CDU lijkt nu dat de peilingen geen echte andere winnaars hebben opgeleverd – met uitzondering van de AfD – die ‘het vacuüm kunnen opvullen dat is achtergelaten door Merkels linkse vluchtelingenbeleid in het conservatieve kamp’.

Na het mislukken van de Jamaica-coalitie (CDU, FDP en De Groenen), trekken CDU en SPD sinds november met tegenzin richting een grote coalitie. Er is geen gemakkelijke uitweg uit deze rommelige situatie. De Neue Osnabrücker Zeitung schrijft: ‘De Unie moet zich instellen op het einde van het tijdperk Merkel.’

Nog steeds geen geloofwaardig alternatief

‘De bevolking maakt Angela Merkel persoonlijk verantwoordelijk voor de impasse die is ontstaan’, schrijft Die Welt. ‘Ze staat momenteel in de wachtstand met de SPD.’ De Stuttgarter Nachrichten: ‘wie niet levert is afgeserveerd’. De Rheinische Post: ‘Merkel moet oppassen niet van het hof verjaagd te worden.’

Reutlinger General-Anzeiger: ‘Andere partijen doen niets met Merkel’s vermoeidheid.’ De SPD, de op een na grootste partij, heeft zijn leiderschapsissues nog steeds niet opgelost en blijft ermee worstelen,  de partij van Martin Schultz keldert (‘rutscht‘) deze week onder de 19 procent steun in de peilingen. De andere oppositiepartijen slagen er niet in een alliantie buiten CDU en SPD – zwart en rood – om te organiseren. Duitsland lijkt politiek verlamd. Er is nog steeds geen geloofwaardig alternatief voor Merkel. En naar dat alternatief hebben de media ineens oren.

Gebrek aan belangstelling voor haar vaderland

Zelfs Angela Merkel is niet eeuwig bondskanselier, lijkt Duitsland zich nu eindelijk te realiseren. In de Volksstimme: ‘Binnen de CDU wordt de menigte van tegenstanders van Merkel groter.’ De voormalige woordvoerder van Helmut Kohl, Friedhelm Ost, heeft de kanselier een ‘gebrek aan belangstelling voor haar vaderland’ verweten. Gebrek aan inzet voor de belangen van Oost-Duitsland, als onderdeel van het roekeloze energiebeleid en de onopgeloste vluchtelingencrisis, zijn volgens commentatoren nu de grote tekortkomingen van het ambtstermijn Merkel.

Zonder Angela Merkel aan het hoofd van de regering zou Duitsland al een nieuw kabinet hebben. Christian Lindner van de FDP zou bijvoorbeeld opnieuw willen onderhandelen met een CDU zonder bondskanselier Angela Merkel. Aan het einde van het politiek bewogen jaar in Duitsland trekken de donkere wolken boven Merkel behoorlijk samen.