Binnenland

Camiel Eurlings zoekt baan

05-01-2018 12:40

Camiel Eurlings is teruggetreden als lid van het Internationaal Olympisch Comité. Na jaren om de hete brei heendraaien heeft Camiel Eurlings toch ingezien dat een vertegenwoordiger van de Olympische sport van onbesproken gedrag dient te zijn.

Eurlings meldt in een toelichting dat hij “met pijn in het hart” terugtreedt:

 

”Ik betreur de hele gang van zaken zeer. De discussie over mijn al dan niet aanblijven leidt af van waar het, juist nu, om moet gaan; de sport en de sporters. Vandaar dat ik met pijn in het hart aftreed als IOC-lid, de mooiste vrijwilligersbaan van de wereld”

 

Eurlings lag de afgelopen dagen onder vuur na zijn late excuses over de mishandeling van zijn vriendin. De voortdurende discussie over zijn positie heeft hem dit besluit doen nemen, zei hij.

Geen Nederlander meer bij IOC

De druk op Eurlings nam toe nadat hij afgelopen zaterdag na tweeënhalf jaar zwijgen alsnog zijn excuses had aangeboden voor de mishandeling van zijn toenmalige vriendin Tessa Rolink. Het Nederlandse lid van het IOC bekende dat hij de publieke impact van het incident en zijn gebrek aan openheid daarover heeft onderschat. Veel oud-topsporters, vooraanstaande sportbestuurders en ook Kamerleden drongen aan op een vertrek van Eurlings uit het IOC. Hij is in de olympische beweging de enige Nederlander.

 

”De afgelopen jaren heb ik als IOC-lid mogen bijdragen aan het moderniseren van het IOC. De banden tussen het IOC en Nederland zijn verstevigd en we hebben kansen gecreëerd voor kleinere landen om de Spelen in de toekomst ook te kunnen organiseren. Het was een ongelooflijke eer om hier een bijdrage aan te mogen leveren”

 

Aldus Eurlings.

(ANP/TPO)