Binnenland

‘Ga niet de weg op’: storm zorgt voor Code Rood, N57 dicht, 250 vluchten geannuleerd

18-01-2018 09:37

In de provincies Zuid- en Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied is donderdagochtend vanwege zeer zware windstoten code rood afgegeven. Volgens de KNMI worden er windstoten verwacht met een kracht die nog groter is dan eerder was voorspeld. Op de boorplatformen voor de Nederlandse kust is windkracht 10 gemeten met rukwinden van 120 tot 130 km per uur. Dat meldt Weerplaza.

Bij Hoek van Holland is zelfs windkracht 11 gemeten. De wind had volgens het KNMI een snelheid van 30,5 meter per seconde, oftewel bijna 110 kilometer per uur, met af en toe windstoten van 138 kilometer per uur. Dat betekent dat er net geen orkaan is. Als de wind nog iets harder waait, is er sprake van windkracht 12, orkaan.

Richting de Nederlandse kust neemt de wind nog iets toe. Daarom houdt Weerplaza rekening met kortstondig windkracht 11 en zeer ware windstoten tot 140 km per uur.

Verkeersmaatregelen

De N57 over de Oosterscheldekering is wegens de storm voor alle verkeer tot 11.00 uur gesloten. Dat meldt Rijkswaterstaat. Het fiets- en voetveer tussen Vlissingen en Breskens is uit de vaart genomen.

Het aantal geannuleerde vluchten door de westerstorm op Schiphol is opgelopen tot 250. Reizigers moeten rekening houden met vertraging van twintig tot dertig minuten. Volgens een woordvoerder was de situatie in de ochtend redelijk, maar wordt de meeste overlast tussen 11.00 en 14.00 uur verwacht.

KLM maakte eerder al bekend dat de er 220 Europese vluchten van en naar Schiphol waren geschrapt. Door de storm zijn er minder start- en landingsbanen beschikbaar.

‘Ga niet de weg op’

Rijkswaterstaat waarschuwt voor zeer gevaarlijke rijomstandigheden in de provincies waarvoor het KNMI code rood heeft afgegeven. De instantie roept mensen op als het mogelijk is hun reis uit te stellen. “En absoluut niet met aanhangers de weg op te gaan”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Vrachtwagenschauffeurs zonder lading wordt opgeroepen hun voertuig aan de kant te zetten.

(TPO/ANP)

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens
 



Booking.com