TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Litouwers smokkelen tonnen sigaretten land in dankzij drijfijs

'De verbeeldingskracht van die smokkelaars kent geen grenzen'

 

Tabakssmokkelaars hebben een originele methode ontdekt om hun waar Litouwen binnen te krijgen. Ze binden de goede ingepakte sloffen sigaretten in Wit-Rusland in de Neris-rivier vast onder ijsschotsen. Deze drijven als het weer meezit vanzelf naar in de Baltische buurstaat. De afnemers vinden de buit gemakkelijk terug dankzij een meegestuurde GPS-tracker.

De smokkelroute werd twee weken geleden geopend toen het ijs brak in de rivier. De Litouwse douane viste vorige week duizend pakjes uit het koude water en vond er vrijdag opnieuw 1500. “Sigaretten onder het drijfijs hadden we nog niet eerder aangetroffen”, aldus een douanewoordvoerder. “Smokkelaars maken hoe dan ook graag gebruik van dit stuk van de stroom. De verbeeldingskracht van die lui kent geen grenzen.”

De onderschepte contrabande heeft volgens de zegsman een waarde van ongeveer 8000 euro. In Litouwen zijn sigaretten ongeveer vier keer zo duur als in Wit-Rusland. Van elke zes die er in 2016 werden opgestoken in het land was er volgens een onderzoek van KPMG één illegaal geïmporteerd.

Anp

 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.