Achtergrond

Onthulling vijf meter hoog standbeeld van Stalin in Berlijn

23-01-2018 16:33

Uw verslaggever uit Berlijn zal binnenkort oog in oog staan met een beeld dat in tijden van ophef over problematische historische figuren uiteraard wél gewoon kan: dat van Jozef Stalin (1878-1953).

Bij de ingang van de tentoonstelling

Het enorme bronzen figuur van de Sovjet dictator is dinsdag aangekomen in Berlijn bij het Stasi-slachtoffermonument en museum Hohenschönhausen. Daar is ook een enorme buste van de massamoordenaar te zien in wat een tijdelijke tentoonstelling over ‘de persoonlijkheidscultus van Stalin in de vroegere DDR-tijd’ moet voorstellen.

De tentoonstelling ‘Der Rote Gott – Stalin und die Deutschen’ opent op donderdagavond en is vanaf vrijdag te zien. Het beeld bevindt zich buiten bij de ingang van de tentoonstelling.

Stond vroeger op de Stalinallee

Volgens historici behoort het beeld tot de serie die ook op de voormalige Stalinallee (Stalinstraat) in Oost-Berlijn stond. Die straat werd in 1961 door het Oost-Duitse leiderschap omgedoopt in Karl-Marx-Allee (zo heet die nu nog). De metalen Stalin verdween toen ook, waarheen is nooit wetenschappelijk opgehelderd.

Op dinsdag werd het standbeeld, een replica dat uit Mongolië moest komen, kort getoond aan de pers op locatie.

Moeilijk te begrijpen

“Het feit dat een dictator en massamoordenaar zo vergoddelijkt kon worden is vandaag de dag moeilijk te begrijpen”, vertelt directeur van het Stasi-museum, Hubertus Knabe.