Achtergrond

Amerikaanse tennisser Tennys Sandgren blijkt Trump-supporter, wordt vlak voor kwartfinale Australian Open kapotgemaakt

25-01-2018 13:23

Als je 26 jaar bent, Tennys heet en je staat als eerste Amerikaan sinds acht jaar weer in een Grand Slam toernooi dan zou je verwachten dat de aanmoedigingen vanaf de zijlijn overweldigend zijn.

Nee. Maandag versloeg Sandgren in Melbourne de Oostenrijker Dominic Thiem in vijf sets en bereikte de kwartfinales. In de aanloop naar zijn wedstrijd op woensdag ontdekte een verslaggever dat hij Trump aanhanger was. Andere journalisten doken vervolgens in zijn Twitter-account op zoek naar belastend materiaal.

‘Disgusting’ is racistische microagressie

Ze ontdekten maar liefst dat hij mensen volgde die naar Alt-right rally’s gingen. In een tweet uit november 2016 leek hij sympathiek te staan tegenover een ‘anti-Hillary complottheorie’. Verder had hij het schelden van tennisster Serena Williams ‘disgusting‘ genoemd – een ‘racistische microagressie’, aldus de bloedhonden van de pers.

Sandgren nam maandagavond afstand van Alt-right en zei dat het ‘crazy‘ was om aan te nemen dat omdat hij ‘X’ volgde hij dus ook al die dingen geloofde die ‘X’ geloofde. ‘Dat is niet hoe informatie werkt’. Maar zijn tegenstanders werden feller toen hij tweets ging verwijderen uit angst voor zijn sponsorcontracten.

Jullie dehumaniseren met pen en papier

De wedstrijd op woensdag verloor hij, volgens sommigen vanwege de mentaal zeer belastende ‘off-court wedstrijd’ tegen de verslaggevers. In een verklaring na zijn nederlaag ging hij tekeer tegen de pers voor het ‘verdraaien van de waarheid om een sensationeel verhaal te hebben’. Hij sloeg daarna alsnog een game, set en match tegen de pers met deze mooie verklaring: