Binnenland

Crashende diabetespatiënt Amsterdam wordt definitief niet vervolgd

30-01-2018 11:31

De automobilist die op 10 juni vorig jaar op het Stationsplein bij Amsterdam Centraal Station diverse voetgangers aanreed, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten de zeer omstreden zaak te seponeren, omdat er volgens hen geen opzet in het spel was. Onderzoek zou namelijk hebben uitgewezen dat de man, een diabetespatiënt, onwel was geraakt door een te lage bloedsuikerspiegel.

Terrorisme-vermoedens

Ondanks dat er geen concrete aanwijzing is dat het hier om een aanslag gaat deed de politie er bijkans alles aan om zoveel mogelijk achterdocht te wekken bij de media. Het incident deed veel stof opwaaien omdat vergelijkingen werden gemaakt met aanslagen in Europa, waarbij voertuigen op menigtes inreden. De vage communicatie van de politie hielp niet mee bij het sussen van de terrorisme-vermoedens.

Zo waren er plots geen camera beelden. Dat doet op z’n zachtst gezegd de wenkbrauwen fronsen aangezien het hier gaat over het plein voor het Centraal Station van Amsterdam. Een plek met meer cameratoezicht in Amsterdam is lastig te vinden. Ook gaf de politie ten onrechte aan dat men nooit de naam of afkomst van een verdachte vermeldt.

Medisch onderzoek

Uitgebreid onderzoek van de politie heeft aangetoond dat de suikerspiegelchauffeur geen alcohol of drugs in zijn bloed had, zo bleek uit een blaastest en een bloedonderzoek. Om met zekerheid alle overige scenario’s uit te sluiten is door een medisch deskundige aanvullend onderzoek gedaan. Die onderschrijft de eerdere conclusie van de politie dat het een ongeval betrof, waardoor een andere oorzaak uitgesloten is.

Volgens het OM kan de automobilist daarom geen verwijt worden gemaakt en is de zaak geseponeerd. De betrokkenen zijn hiervan op de hoogte gebracht.

Kijk ook

Video – Ooggetuige Stationsplein-diabetes-crasher Amsterdam spreekt zich uit

Dossier Suikerspiegelchauffeur

(ANP/TPO)

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens