TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Commissie Van der Veer (Defensie) voerde helft opdracht niet uit

'Conclusie commissie Van der Veer nu omstreden'

De commissie Van der Veer, die op 19 januari 2018 een vernietigend rapport uitbracht over de onveilige werkcultuur bij Defensie, voerde de helft van haar opdracht niet uit. Dat stelt Jean Debie, voorzitter van militaire vakbond VBM tegenover EenVandaag. Debie: “De commissie formuleerde een eigen opdracht, maar keek niet naar wie er verantwoordelijk was en of er op enigerlei moment sprake is geweest van nalatig en/of verwijtbaar handelen.”

In de onderzoeksopdracht die de commissie Van der Veer kreeg, staat dat zij een oordeel moet geven “in hoeverre er op enigerlei moment sprake is geweest van nalatig en/of verwijtbaar handelen.”

Daar komt bij dat een commissielid, oud-commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn, medeverantwoordelijk was voor de veiligheidscultuur die hij vervolgens zelf onderzocht in de commissie Van der Veer.

Omstreden

Opvallend is dat het krijgsmachtonderdeel Luchtmacht, waar Berlijn vandaan komt, redelijk goed uit het rapport Van der Veer komt, aldus Debie. Dit terwijl de Luchtmacht onder andere te maken had met onveilige toestanden op vliegbasis Eindhoven. Hierover trok F-16 vlieger Victor van Wulfen aan de bel. Het kostte de klokkenluider uiteindelijk zijn baan bij de Luchtmacht.

Hoogleraar Integriteit (VU Amsterdam) Hans van den Heuvel vindt het ongelooflijk dat Berlijn zich niet verschoond heeft voor de onderzoekscommissie. Van den Heuvel: “Hierdoor is de conclusie van de commissie Van der Veer omstreden en dat moet je niet willen.” Dick Berlijn was van 2005 tot en met een deel van 2008 commandant der Strijdkrachten en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de veiligheidscultuur binnen de Defensieonderdelen.

Reactie Dick Berlijn

Oud-commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn laat aan EenVandaag weten dat hij aan zowel secretaris-generaal Geerts van Defensie als aan commissievoorzitter Van der Veer zijn bedenkingen heeft geuit gezien zijn rol in het verleden bij Defensie. Berlijn: “Ik heb duidelijk aangegeven dat ik misschien niet de juiste persoon zou zijn voor het onderzoek maar zowel de S-G als de commissievoorzitter wilden dat ik deelnam gezien mijn gedegen kennis van de organisatie. Dat prevaleerde boven mijn verleden bij Defensie.”

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.