Binnenland

UWV legt Defensie jaarlijks miljoenen aan boetes op wegens slechte omgang met zieke werknemers

06-02-2018 13:22

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens
 

 

Het ministerie van Defensie krijgt jaarlijks miljoenen ‘boete’ opgelegd door het UWV voor het niet goed omgaan met zieke werknemers. De afgelopen vijf jaar kostte dat Defensie 16,5 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers in bezit van EenVandaag. De boete heet officieel ‘loonsanctie’.

Begin dit jaar meldde EenVandaag dat de politie jaarlijks vier miljoen euro boete krijgt van het UWV voor slechte omgang met zieke werknemers. Nu blijkt een tweede grote overheidswerkgever, Defensie, hieraan ook jaarlijks miljoenen kwijt te zijn. Het gaat om een administratieve loonsanctie, wat inhoudt dat Defensie de administratie en de dossiers niet op orde heeft. Of het gaat om een inhoudelijke loonsanctie, waarbij de werkgever in twee jaar tijd onvoldoende heeft gedaan om de zieke werknemer weer aan het werk te krijgen.

Zorgvuldiger omgaan met zieke werknemers

Het ministerie van Defensie laat weten dat zij zorgvuldiger om moet gaan met zieke werknemers. Als oorzaken voor de boetes noemt Defensie de onduidelijkheid over wie het medische dossier van een zieke werknemer naar het UWV stuurt. Ook zouden commandanten met de beste bedoelingen zieke werknemers te lang bij zich houden om op de eigen werkplek te herstellen waardoor de UWV-termijnen overschreden worden en een boete volgt. Ook zijn de regels te onbekend en wordt er slordig mee omgegaan, aldus Defensie.

Reactie militaire vakbond AFMP

De militaire vakbond AFMP vindt het onbestaanbaar dat Defensie haar ziektebeleid niet op orde heeft. “Nog steeds niet”, aldus Anne-Marie Snels, voorzitter van militaire vakbond AFMP in EenVandaag. “En het allerbelangrijkste is dat honderden zieke militairen, zo’n 600 de afgelopen vijf jaar, tussen wal en schip vallen.” De vakbond eist van het ministerie dat er serieus werk gemaakt wordt van zieke werknemers en van het re-integratiebeleid dat sterk verouderd is.