Nieuws

Marco Kroon: ‘Ik doodde de ontvoerder die me had gemarteld’

08-02-2018 09:05

De man die de onderscheiden militair Marco Kroon tijdens een geheime operatie in Afghanistan had uitgeschakeld, had hem gevangen gehouden en gemarteld. Dat zegt Kroon in een interview met het AD. De militair zegt in de krant dat hij korte tijd door de vijand werd vastgehouden en daarbij is gemarteld en vernederd.

Nadat hij werd vrijgelaten, zette hij de zoektocht in naar de man. Met als doel hem gevangen te nemen, omdat hij volgens Kroon de operatie en zijn makkers in gevaar kon brengen. Waarom Kroon door zijn ontvoerder werd vrijgelaten, is hem nooit duidelijk geworden.

Toen hij de man tegen het lijf liep, ontstond volgens Kroon een situatie van leven of dood. “Ik moest nu aan mijn eigen leven denken. Flitsen van zijn brute behandelingen tijdens mijn gevangenschap kwamen in een klap weer allemaal boven. Ik greep in een reflex naar mijn wapen en vuurde gericht mijn hele magazijn leeg op het lichaam van de man. Hij was dood.”

Kroon: “Tijdens deze brute ondervraging probeerde de leider van deze groep te achterhalen wie ik was en wat ik in Afghanistan deed. Ondanks de brutaliteiten waaraan ik tijdens de ondervragingen werd blootgesteld, heb ik mijn opdracht geheim weten te houden.”

Mensenlevens gered

Over het waarom dat het incident pas nu naar buiten is gebracht zegt Kroon in het AD: “Bereid het incident te melden ben ik altijd geweest, maar het was toen nog niet de juiste tijd. Het kon gewoonweg niet. De operatie zou toen zeker in gevaar kunnen worden gebracht. Mijn keuze dit geweldsincident tien jaar lang bij me te dragen, heeft ervoor gezorgd dat de operatie ongestoord door kon blijven gaan. Geen storende onderbrekingen en onderzoeken. Door deze beslissing zijn er uiteindelijk ook daadwerkelijk mensenlevens gered. Dit was voor mij de voornaamste drijfveer om het incident niet toen maar nu pas te melden.”

Het ministerie van Defensie laat weten dat het aan het Openbaar Ministerie is om de melding te beoordelen. Het incident is daar inmiddels gemeld. “Defensie biedt Kroon ondersteuning waar hij dat nodig heeft”, aldus een woordvoerder. Het ministerie wijst erop dat als een militair geweld heeft gebruikt, hij dit zo snel mogelijk moet melden bij zijn commandant.

(ANP)

 

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens