Buitenland

Berichten over 18 ‘school shootings’ in de VS dit jaar zijn sterk overdreven

16-02-2018 13:27

Kort nadat afgelopen woensdag het nieuws naar buiten kwam dat zich in Florida een afschuwelijk drama had voltrokken circuleerde het nieuws op internet dat het al de 18e schietpartij op een school was dit jaar. Een afschrikwekkend aantal.

Everytown for Gun Safety

Het bericht werd de wereld in geholpen door een tweet afkomstig van de actiegroep Everytown for Gun Safety, mede opgericht door voormalige burgemeester van New York Michael Bloomberg.

Behalve diverse celebrities namen ook veel grote nieuwsorganisaties het nummer op in hun berichtgeving over de schietpartij, waaronder MSNBC, ABC News, NBC News, CBS News, Time, MSN, de BBC, New York Daily News en HuffPost.

Vier Pinokkio’s

Hoewel er daadwerkelijk veel schietincidenten plaatsvinden op scholen in Amerika is het belangrijk om zuiver verslag te doen van de gebeurtenissen en zuivere statistieken weer te geven.
Bij The Washington Post zijn veel voorbeelden te lezen van incidenten die geenszins als ‘school shooting’ aan te merken zijn, maar die door Everytown wel opgenomen worden in de statistieken waar zij mee schermen en die door veel media worden overgenomen.

Terwijl The Washington Post enerzijds een pagina heeft die speciaal is toegewijd aan het in beeld brengen van ‘mass shootings’ – en waarop alle 1077 bekende slachtoffers genoemd worden, –probeert de site anderzijds weerstand te bieden aan opruiende en overdreven statistieken.

Volgens het ‘fact check’ systeem van WP verdient de wijze waarop Everytown haar gegevens presenteert de maximale score van vier Pinokkio’s.

Werkelijkheid weerzinwekkend genoeg

Dat de praktijken van Everytown niet door de beugel kunnen neemt niet weg dat vuurwapengeweld een gigantisch probleem is in de Verenigde Staten dat bovendien schrikbarend in omvang is toegenomen. Het aantal scholieren dat op school direct in aanraking is gekomen met vuurwapengeweld wordt geschat op 150.000, maar dat getal zou veel hoger kunnen liggen omdat zelfmoorden en incidenten tijdens buitenschoolse activiteiten niet zijn meegerekend.

Een site die veel strengere normen hanteert bij het in kaart brengen van vuurwapengeweld in de is Gun Violence Archive. Bij hen is – op realistischere wijze – ook te lezen dat het vuurwapengeweld als omvangrijk en structureel probleem in de Amerikaanse samenleving is aan te merken. Helaas kiezen veel media ervoor altijd de gegevens van Everytown te gebruiken voor hun berichtgeving.

Geweld laatste decennia sterk toegenomen

Maar ook op de eerder genoemde pagina van The Washington Post, waarop de statistieken van ‘mass shootings’ te lezen zijn, is zichtbaar dat het vuurwapen geweld in extreme mate is toegenomen de afgelopen 25 jaar. In de 50 jaar voor de beruchte ‘University of Texas tower shooting‘ in 1966 vonden in totaal 25 ‘mass shootings’ plaats. In de jaren daarna nam de frequentie geleidelijk aan sterk toe. Bovendien vonden veel van de incidenten met de meeste dodelijke slachtoffers plaats in de afgelopen paar jaar.

In een recente studie van de World Health Organization (WHO) was te lezen dat 91 procent van alle kinderen die in welvarende landen omkomen door vuurwapengeweld in de Verenigde Staten woont.  En die trend is groeiende.

Gemiddeld worden in de VS bijna 25 kinderen per dag door kogels geraakt en kwamen er – met 1.637 dodelijke slachtoffers – in 2016 meer jongeren door vuurwapengeweld om het leven dan in alle voorgaande jaren sinds het jaar 2000.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens