TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Oxfam Novib doet onderzoek naar grootschalig seksueel misbruik en wangedrag binnen Oxfam

Meest kwetsbare kinderen en vrouwen slachtoffer van Oxfammers die vrouwen en kinderen juist moesten beschermen

Foto: Dolf Jansen (BNNVARA), een Oxfam-propagandist en linkse zedenprediker die in Nederland opereert onder de naam ‘cabaretier’.

 

Oxfam International, waarvan het Nederlandse Oxfam Novib deel uitmaakt, stelt een onafhankelijke commissie in, die onderzoek gaat doen naar gevallen van misbruik en wangedrag binnen Oxfam wereldwijd. De organisatie besloot dit na seksueel wangedrag van Oxfam-medewerkers op Haïti in 2011, waar een aardbeving duizenden slachtoffers had gemaakt.

De onderzoekscommissie is onderdeel van een uitgebreid actieplan om Oxfams integriteitsbeleid drastisch te versterken en misbruik tegen te gaan. “Wat er in en na Haïti gebeurde, is een ernstige smet op Oxfams naam. Dit gaat ons jarenlang achtervolgen, en terecht. We bieden onze excuses aan voor alles wat er gebeurd is. Maar dat is niet genoeg. Daarom lanceren we een grootschalig onderzoek en een uitgebreid pakket aan maatregelen om het wangedrag aan te pakken”, zegt directeur Winnie Byanyima van Oxfam International.

Directeur Farah Karimi van Oxfam Novib in Nederland zei zich diep te schamen. “Wij staan naast de meest kwetsbare kinderen, vrouwen en mannen in de meest moeilijke omstandigheden en wij moeten hun de maximale bescherming bieden. Dat Oxfam in meerdere gevallen heeft gefaald om die bescherming te bieden en medewerkers zich zo hebben misdragen is onvergeeflijk en we gaan deze mensen uit onze organisatie bannen.’

Een groot aantal mensen in Nederland heeft inmiddels zijn steun aan Novib opgezegd wegens het wangedrag van de Britse Oxfam-medewerkers. De Britse adjunct-directeur is naar aanleiding van het wangedrag opgestapt.

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) zei deze week dat ze in contracten met hulporganisaties protocollen over integriteit wil opnemen. Die afspraken moeten ervoor zorgen dat geld kan worden teruggeëist bij wantoestanden.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.