Binnenland

OM eist weer levenslang tegen ‘moordbroers’

22-02-2018 10:49

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in het Gerechtshof Leeuwarden opnieuw levenslang geëist tegen de broers Admilson en Marcos R. voor drievoudige moord.

De broers uit Hoogeveen zouden in 2012 de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo met een vuurwapen om het leven hebben gebracht. Ook worden ze verdacht het wurgen van het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo, beiden 77 jaar, in 2013. Drie roofmoorden, stelt het OM.

Klein scherp voorwerp

De rechtbank in Assen kwam tot een celstraf van dertig jaar. Admilson R. kreeg ook tbs met dwangverpleging opgelegd. Het OM had levenslang geëist en ging net als de broers in hoger beroep. De rechtbank ging niet mee met levenslang vanwege het definitieve karakter van de straf.

Admilson R. (33) was donderdag niet aanwezig bij de voortzetting van de zaak. Hij werd bij de laatste zitting in oktober afgevoerd uit de rechtszaal. R. wilde zichzelf toen met een klein scherp voorwerp verwonden. Marcos R. (32) is donderdag wel naar het gerechtshof gekomen.

Moorden nauwkeurig voorbereid

Eind 2016 leek er al uitspraak te komen in de beroepszaak. Het gerechtshof wilde echter aanvullend forensisch onderzoek naar de dood van Berend Smit, om te kunnen bepalen of er sprake was van moord of doodslag. De broers hebben bekend drie keer op Smit te hebben geschoten. Volgens het OM was er ook een vierde schot, maar bewijs hiervoor kwam niet uit het aanvullende onderzoek naar voren.

De drie moorden zijn volgens het OM uit geldnood gepleegd en werden nauwkeurig voorbereid. Zo hielden de broers het huis van het echtpaar Veenendaal dagenlang in de gaten. Voorafgaand aan het neerschieten van Berend Smit, in natuurgebied Dwingelderveld, oefenden de broers volgens het OM met een wapen. Daarna lagen ze er in een greppel te wachten op een slachtoffer met geld, zo stelt de aanklager.

(ANP)

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens