Buitenland

Boko Haram ontvoerde zeker 110 meisjes bij aanval van afgelopen week

25-02-2018 19:23

Na een aanval op een school in Nigeria door vermoedelijke leden van de islamitische terreurgroep Boko Haram zijn 110 meisjes vermist. Dat zei het ministerie van Informatie. De informatie over de aanval is erg verwarrend, de regering van de deelstaat Yobe zei woensdag nog dat tientallen van de schoolmeisjes waren gered. Een dag later gaf het een verklaring uit waarin stond dat de meeste meisjes nog werden vermist.

Aanvallen

Boko Haram viel de school in de plaats Dapchi in de noordoostelijke deelstaat Yobe maandag aan. De verdwijning van de studenten is een van de grootste van dergelijke incidenten sinds de jihadistische groep meer dan 270 schoolmeisjes uit de stad Chibok ontvoerde in 2014. Die zaak vestigde de aandacht van de hele wereld op de opstandelingen en leidde tot een spraakmakende sociale mediacampagne Bring Back Our Girls.

Boko Haram heeft meer dan 20.000 mensen gedood en twee miljoen mensen gedwongen hun huizen te ontvluchten sinds een gewelddadige opstand die in 2009 begon. President Muhammadu Buhari, de 75-jarige voormalige militaire heerser die in 2015 werd verkozen nadat hij Boko Haram had willen verdrijven, noemde de verdwijning van de meisjes een ‘nationale ramp’.

De opstandelingen reden maandag het dorp Dapchi binnen en vielen de meisjesschool aan, waarna honderden studenten op de vlucht sloegen. Sommige aanvallers waren gecamoufleerd, waardoor studenten dachten dat ze soldaten waren.

De Nigeriaanse luchtmacht zei zondag extra luchtmachtsteun naar het noordoosten te hebben gestuurd met als enige missie ‘om dag en nacht naar de vermiste meisjes te zoeken’.

(TPO/ANP)

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens