Binnenland

Horrorwinterwatch: Lokaal vertraging door gladheid wegens sneeuw

28-02-2018 07:35

Weggebruikers moeten vanochtend in het midden en westen van het land rekening houden met vertraging vanwege gladheid door sneeuwval. Doordat het voorjaarsvakantie is en woensdag, wanneer het altijd al wat minder druk is op de weg, verwacht de ANWB echter geen ernstige hinder op de weg.

Volgens de ANWB liep het rond 06.45 uur door gladheid vast op de A1 en A28 bij Amersfoort en Hoevelaken. Ook op de A4 bij Den Haag rijdt het wat verkeer wat langzamer.

Het KNMI heeft code geel afgegeven. Het weerinstituut waarschuwt dat het in het hele land, met uitzondering van het zuiden, plaatselijk glad zijn kan zijn door sneeuwresten of lichte sneeuwval.

Koud

Volgens Weeronline wordt het vandaag met maxima van -1 in Zeeland tot -4 graden in het noordoosten de koudste dag van de winter. In De Bilt wordt het naar verwachting maximaal -2 graden. Daarmee wordt woensdag de eerste officiƫle ijsdag van de winter en de koudste 28 februari ooit gemeten. Het oude record van -1,6 graden stamt uit 1904.

Woensdagochtend vroeg zijn op grote schaal minima van -7 tot -9 graden gemeten. Een stevige noordoostenwind veroorzaakt ondertussen gevoelstemperaturen van -12 tot -18 graden. In het Groningse Nieuw-Beerta was het met -18,4 graden voor het gevoel het koudst.

Woensdagmiddag blijft het voor het gevoel 10 tot 14 graden vriezen en in de nacht van woensdag op donderdag wordt het opnieuw ijskoud met -8 graden in de Randstad tot lokaal -11 aan de Duitse grens. Donderdagochtend vroeg worden de laagste waarden behaald en voelt het aan als -15 tot -20 graden. De kou wordt in het weekend geleidelijk verdreven.

(ANP)

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens