Buitenland

Nieuwe Duitse regering: Leden SPD stemmen voor ‘grote coalitie’ met Merkel

04-03-2018 09:54

De Duitse sociaaldemocratische SPD kan verder gaan met Angela Merkel. Het merendeel van de partijleden die hun stem hebben uitgebracht, gaf groen licht voor een nieuwe regeringscoalitie met de christendemocratische CDU/CSU. Dat melden Duitse media vlak voor de officiƫle bekendmaking door de SPD.

Ruim 378.000 van de ongeveer 464.000 stemgerechtigde leden brachten hun stem uit. Daarvan sprak 66 procent zich uit voor het regeerakkoord met de christendemocraten, aldus de penningmeester van de partij Dietmar Nietan.

Formatie

De weg is nu vrij voor bondskanselier Merkel om na de langste formatieperiode in Duitsland ooit, op 12 of 13 maart in de Bondsdag de eed afleggen als regeringsleider. Het wordt dan haar vierde kabinet. De rechts-populistische AfD zal nu de grootste oppositiepartij zijn.

De SPD-leden konden tot zaterdag hun stembriefjes inleveren over een eventuele regeringsdeelname. Ongeveer 120 vrijwilligers hebben in het SPD-hoofdkwartier in Berlijn, het Willy Brandt-Huis, tot zondagochtend de stemmen geteld.

(ANP)

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens