TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Chinese president Xi kan onbeperkt aan de macht blijven

Grondwetswijziging maakt meer dan 2 termijnen mogelijk

Tags: ,

Het Chinese Nationale Volkscongres heeft ingestemd met een grondwetswijziging die het voor een president mogelijk maakt om meer dan twee termijnen van vijf jaar aan te blijven. Die maatregel plaveit de weg voor president Xi Jinping om onbeperkt aan de macht te blijven.

Op de jaarlijkse conferentie hebben de bijna 3000 afgevaardigden zondag in de Grote Hal van het Volk hun stem uitgebracht. Twee leden stemden tegen de wetswijziging en er waren drie onthoudingen.

Voorstel

De regerende Chinese Communistische Partij lanceerde vorige maand het voorstel van het aanpassen van de grondwet. Er was nooit twijfel over dat het amendement zou worden aangenomen, aangezien het parlement vol zit met loyale partijleden. Het Chinese volkscongres heeft in zijn geschiedenis nooit een voorstel van de communistische leiders afgewezen.

Het Volkscongres heeft in de grondwetswijziging ook ingestemd met een commissie voor staatstoezicht. De instantie is verantwoordelijk voor de controle van het overheidsapparaat en heeft uitgebreide bevoegdheden. Critici zien het als een nieuw instrument voor politieke vervolging en versterking van de leidersrol van de partij.

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.