Buitenland

Zwarte dag voor Frankrijk – Terrorist doodt drie mensen

23-03-2018 12:03

De gewapende man die vrijdag mensen in een supermarkt in het Franse Trèbes gegijzeld hield heeft kort daarvoor iemand dodelijk in zijn hoofd geschoten. Dat gebeurde in het nabij gelegen Carcassonne, meldt een regionale vertegenwoordiger van de politiebond. Bij de gijzeling zelf kwamen twee mensen om het leven.

Eerder was al bekend dat de man rond half elf vrijdagochtend in Carcassonne een groep politiemensen had aangevallen en beschoten en daarbij een van hen geraakt. Ongeveer een half uur later viel hij de supermarkt binnen in Trèbes dat ongeveer 5 kilometer verderop ligt in de regio Aude.

De politie schoort de terrorist uiteindelijk in de supermarkt dood.

Update 14.47 – Gijzelnemer neergeschoten

Update 13.40 – De man die vrijdag mensen gijzelde in een Franse supermarkt zou de vrijlating hebben geëist van Salah Abdeslam, de enige terrorist van de aanslagen in Parijs in 2015 die nog leeft. Abdeslam zit vast in Frankrijk.

Update 13.30  – Gijzelnemer heeft Marokkaanse achtergrond en is bekend bij autoriteiten.

Update 12:47 Er zouden in de supermarkt al twee doden zijn gevallen, zo meldt AFP. In ieder geval de slager van de supermarkt zou bij de gijzelingsactie zijn gedood, vertelde de burgemeester van Trèbes Eric Ménassi tegen de lokale media. De gijzelaar zou volgens persbureau ANP een of meer granaten bij zich hebben.

https://www.youtube.com/watch?v=_iQIt5jevas

Politie-operatie

Le Monde meldt dat er inmiddels een grote politie-operatie aan de gang is in het Zuid-Franse departement Aude. De dader zou eerst vanuit een wagen het vuur hebben geopend op agenten, daarbij werd een van hen geraakt in de schouder. Daarna is hij de supermarkt binnengegaan, waar hij gijzelaars zou hebben genomen. Volgens Nice-Matin zouden er ook in de supermarkt schoten gehoord zijn.

ISIS

De Franse overheid laat weten het incident als een terreurdaad te behandelen. Gérard Collomb, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, laat weten onderweg te zijn naar de plaats van het incident.

Volgens het persbureau zou de schutter trouwe gezworen hebben aan terreurgroep ISIS. Een eerder bericht dat ISIS zelf de schietpartij al zou hebben opgeeist, is door AFP weer ingetrokken.

Titelfoto: © Google Maps