Binnenland

Vastgoedbeheerder zet drie Polen op straat na aanranding van studente

23-03-2018 21:46

Rectificatie: eerder werd vermeld dat de woordvoerder van Van der Huizen Vastgoedbeheer, Jos Zijlmans, ‘technisch manager’ is. Dit blijkt niet het geval te zijn. Jos Zijlmans trad alleen op als woordvoerder.

Afgelopen week zouden een aantal Poolse arbeidsmigranten een studente thuis hebben aangerand in een studentencomplex op de Aristotelesstraat in Rotterdam-Lombardijen. Jos Zijlmans, die optreedt als woordvoerder van Van der Huizen Vastgoedbeheer, de beheerder van het complex, zegt dat de migranten het pand zijn uitgezet.

Seksuele gebaren

De studente in kwestie, Marlinde, deed vrijdag haar verhaal bij RTV Rijnmond:

 

”Ik kwam thuis nadat ik gewerkt had […] voor de flat stond een aantal mannen met bierflesjes en peuken in hun handen, Ze riepen dingen naar me en maakten seksuele gebaren. Toen ik naar mijn kamer ging bonsden ze met drie, vier man op mijn deur.”

”Toen ik open deed, zette er één een voet tussen de deur en probeerden ze mijn kamer in te komen. Een van hen begon mij overal aan te raken, terwijl de anderen erbij stonden te joelen. Die ene had volgens mij ook drugs gebruikt. Zijn ogen stonden naar beneden en hij was helemaal van de wereld”

 

Volgens de studenten hebben er nog veel meer incidenten plaatsgevonden in het complex. Zo stond bij een student plots een Pool in de kamer die ook de sleutel had. Anderen werden lastiggevallen door dronken Polen.

Van der Huizen Vastgoedbeheer reageert volgens de studenten niet op klachten en heeft alleen een nieuwsbrief rondgestuurd waarin aangekondigde maatregelen staan vermeld.

Het pand uitgezet en ontslagen

Zijlmans houdt echter een ander verhaal en zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Hij stelt dat de beheerder afgelopen week meerder malen contact heeft gehad met de studenten maar volgens de studenten is dat dus helemaal niet waar.

RTV Rijnmond heeft aan Van der Huizen Vastgoedbeheer gevraagd of ze de verstuurde mails konden zien maar die kon of wilde de vastgoedbeheerder niet overhandigen.

Volgens Zijlmans heeft Van der Huizen Vastgoedbeheer meteen maatregelen genomen toen ze op de hoogte kwamen van de ongeregeldheden. De mannen die bij de aanranding betrokken waren zijn volgens hem het pand uitgezet en ontslagen. Waarvan ze ontslagen zijn is niet helemaal duidelijk.

Nog veertig man die zorgt voor overlast

Het is verder niet duidelijk of de op straat gezette mannen ook bij de andere overlastgevende incidenten betrokken waren. Het is daarom niet bekend of alle overlastgevers de toegang tot het pand nu is ontzegd.

De beheerder heeft verder sloten geplaatst op deuren die toegang geven tot de verdieping waar de studenten wonen maar de deur naar het trappenhuis is gewoon nog open omdat dat hoogstwaarschijnlijk een nooduitgang is. De beheerder zei hierover:

 

”We zoeken dat nu uit. Als dat het geval blijkt, dan zorgen we ervoor dat de deur alleen van één kant open te maken is.”

 

Voor de studenten maken de halfslachtige maatregelen niet heel veel uit: “Er zit nu nog veertig man die zorgt voor overlast” zegt een van hen.

Zoeken naar een alternatief

In het huurcontract van de studenten staat dat ze alleen met andere studenten in het complex zouden wonen. op de vraag waarom er dan toch Polen in het complex wonen heeft Zijlmans geen antwoord.

Zijlmans:

 

”Ik kan me voorstellen dat het noodzaak is. De huisvesting voor arbeidsmigranten is in Nederland moeilijk geregeld. De gemeente vindt het niet goed als je ze op een camping zet of in een gewoon huis stopt.”

 

Zijlmans kan verder niet zeggen hoe lang de Polen nog in het studentencomplex op de Aristotelesstraat blijven wonen maar hij benadrukt dat het gaat om tijdelijke huisvesting:

 

”Ze vertrekken op den duur en we zoeken naar een alternatief.”

 

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens