Binnenland

Heel Holland Schafft Das: 77 procent bevolking voor opvang vluchtelingen (geen gelukszoekers)

27-03-2018 00:17

In 2017 is 77 procent van de volwassen bevolking van mening dat Nederland vluchtelingen moet opvangen die door oorlog of vervolging hun land zijn ontvlucht, 8 procent vindt van niet en 15 procent staat hier neutraal tegenover. Voor economische migranten is minder draagvlak, vooral wanneer deze uit landen van buiten de Europese Unie komen.

Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit het onderzoek Belevingen.

Iets meer dan 20 procent van de ondervraagden denkt dat vluchtelingen een bedreiging voor de veiligheid in Nederland vormen, maarliefst 50 procent is het daar beslist mee oneens.

Meer dan 30 procent van het volk denkt dat vluchtelingen een verrijking van Nederland zijn. Maar meer dan 40 procent is het daar beslist niet mee eens.

Ook de meningen ten aanzien van een asielzoekerscentrum in de buurt lopen uiteen. Over het algemeen staan mannen, laagopgeleiden, mensen met een Nederlandse achtergrond en inwoners van minder verstedelijkte gemeenten minder positief tegenover vluchtelingen dan vrouwen, hoogopgeleiden, mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en inwoners van meer verstedelijkte gemeenten.

Verder gaat contact met vluchtelingen samen met een open, tolerante houding ten aanzien van deze groep.