Binnenland

Graaiwatch: Voor tientallen miljoenen gefraudeerd met PGB

04-04-2018 19:31

Er is de afgelopen jaren voor tientallen miljoenen gefraudeerd met het persoonsgebonden budget, dat meldt het Openbaar Ministerie aan RTL Nieuws. “Dit is een serieus maatschappelijk probleem” stelt het OM.

PGB-broers

Vanochtend heeft de politie samen met de Inspectie SZW een inval gedaan bij meerdere panden van een thuiszorgbureau van twee broers in Utrecht. De broers worden verdacht van jaren lange stelselmatige fraude met persoonsgebonden budgetten. Bij de invallen is beslag gelegd op bankrekeningen en maar liefst tien auto’s waaronder een Porsche, BMW, Landrover en een Audi.

De twee broers ‘leverden’ vooral zorg aan cliënten van Turkse komaf. Hoewel leveren een groot woord is aangezien de broers vooral veel incasseerden en weinig zorg leverden. Het OM vermoedt dat de PGB-broers meer dan zes miljoen euro buit hebben gemaakt.

Niet per definitie iets van Turken

Volgens het Openbaar Ministerie is de totale omvang van de fraude met PGB’s aanzienlijk: “We krijgen regelmatig signalen dat er wordt gesjoemeld met de PGB. […] Ik denk dat PGB-fraude echt een maatschappelijk probleem is en dat we zeker meer van dit soort zaken kunnen oppakken en zullen oplossen.”

Chris van Vondelen van de Inspectie SZW vult het verhaal van het OM aan: “We zien dat deze vorm van fraude gekopieerd wordt, dat is niet van vandaag of gisteren, dat zien we al een aantal jaar.”
De fraude komt vooral veel voor in hechte gemeenschappen met een sterke onderlinge binding. “We zien [dit] vaker in gemeenschappen die een sterke binding [hebben], dit is niet per definitie iets van Turken.”

Sinds 2014 doet de Inspectie SZW onderzoek naar fraude met persoonsgebonden budgetten. Volgens de inspecteur vind de fraude ‘dwars door het land’ plaats. “We gaan van Groningen naar Limburg en van de kop van Noord-Holland tot in Zeeland.”

Tientallen miljoenen

Van Vondelen stelt verder dat het PGB voor criminele organisaties net een soort pinautomaat is:

 

“U kunt gerust van mij aannemen dat voor sommige mensen PGB en de manier waarop dat is geregeld, wordt beschouwd als een soort pinautomaat.”

 

De precieze omvang van de fraude zegt de inspectie niet te weten maar het loopt zeker in de tientallen miljoenen. Zo lopen alleen al de zorgverzekeraars tussen de 15 en 20 miljoen aan inkomsten mis. Daar komen de verschillende gemeenten nog bij.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens