Binnenland

Vereniging Erepeleton Waalsdorp wil geen corpulente erewachten meer

06-04-2018 17:51

De Vereniging Erepeleton Waalsdorp heeft besloten dat dikke mensen op 4 mei geen erewacht meer mogen staan tijdens de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in Den Haag. De vereniging zegt hier klachten over te hebben gehad.

Erepeleton moet respect uitstralen

 

”Een aantal leden van de erewacht begint een fors postuur te krijgen, althans voor deze functie. Er komen geregeld vervelende opmerkingen en klachten over binnen. Om dit te voorkomen, zullen we mensen met een te fors postuur een andere taak moeten geven.”

 

Dat staat in de notulen van de ledenvergadering van de Vereniging Erepeleton Waalsdorp van 9 maart 2017. De vereniging krijgt al meerdere jaren klachten over (te) dikke erewachten.

Volgens het bestuur van de vereniging ‘oogt het niet mooi’ als de erewacht word bemand door dikke personen. Secretaris Wendy Broers:

 

”Daarom hebben we al jaren geleden deze maatregel ingevoerd. Mensen met een fors postuur leiden af. […] En dat is niet de bedoeling want het erepeleton moet respect uitstralen. […] Mensen uit het publiek klagen erover en ook mensen die tv kijken. Dat willen we voorkomen.”

 

Woede

Niet iedereen is blij met het besluit van de vereniging, zoals Bas Jongeneel bijvoorbeeld. Hij zet zich al zes jaar door dik en dun in voor de stichting en was gewend ook erewacht te staan. Hij en zijn vrouw zijn woedend over het besluit om voortaan alleen mensen met een representatief voorkomen erewacht te laten staan. Jongeneel vraagt zich af:

 

”Wat is een te fors postuur? […] Ik weet het niet maar ik mag in elk geval niet meer in de erewacht staan. Ik krijg een andere taak. Ik mag helpen in de catering. Ik weet alleen niet of dat een goed idee is voor iemand met een fors postuur.”

 

Ook de vrouw van Jongeneel, Francisca Roeten, is ook niet te spreken over het besluit:

 

”In Nederland mag je niet discrimineren, maar juist een vereniging die onze oorlogshelden herdenkt, zet mensen met een in hun ogen wat dikkere buik weg […] Wat wordt de volgende stap? Mensen die een hazelip hebben?”

 

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens