TPOok!

 
Opinie

Bericht uit Frankrijk: overheid laat voor één keer tanden zien, rechter geeft overheid gelijk

Paspoort definitief niet uitgereikt, vrouw onvoldoende aangepast aan Franse samenleving

De Isère is een departement van Frankrijk, met Grenoble als hoofdstad. Wie meteen aan de winterspelen denkt die daar ooit werden gehouden, of wintersport in het algemeen, leeft in het verleden. Grenoble staat van alle grote Franse steden in de top vijf van probleemgebieden, wat betreft allochtonen van islamitische persuasie. Er is daar al menig politieautootje in vlammen opgegaan.

Er valt nu echter eindelijk iets positiefs te berichten uit deze uithoek.

Religieuze overwegingen

Een niet nader genoemde vrouw uit Algerije trouwde in 2010 een inwoner uit de Isère, zelf van ‘Frans-Algerijnse’ afkomst zoals dat hier heet. Ze doorliep het trajekt naar een Frans paspoort, dat haar in 2016 uitgereikt zou worden. Dat gaat gewoontegetrouw gepaard met wat ceremonie op de prefectuur, waarin de nieuwbakken staatsburgers persoonlijk worden gefeliciteerd door vertegenwoordigers van de lokale en nationale overheid. Op het moment suprême weigerde deze vrouw de hand te schudden van genoemde vertegenwoordigers van de overheid.

U begrijpt het al: uit religieuze overwegingen.

De overheid liet voor één keer eens zijn tanden zien: het paspoort werd niet uitgereikt. Het bleek immers dat de vrouw onvoldoende aangepast was aan de Franse samenleving.

Zoals u ook begrijpt, stonden advocaten meteen klaar om deze beslissing aan te vechten. ‘Excès de pouvoir’ was het argument: misbruik van macht. De belastingbetaler wordt op eigen kosten door advocaten bestreden, een beetje gemeengoed geworden in Europa.

Wat een rotkop

Zojuist – tien maanden later – heeft het Conseil d’État, zeg maar de Franse Raad van State, uitspraak gedaan in deze zaak. De overheid had gelijk, deze vrouw verdient geen Frans paspoort. Alle Fransen die ik ken staan te juichen, dat de staat eindelijk eens paal en perk stelt aan de excessen van de religie van de vrede. Het minimale vertrouwen in de Franse rechtspraak is een paar puntjes gestegen.

De vrouw kan niet in beroep, althans niet in Frankrijk. Ze zal zich zeker tot het Europese Hof wenden, die haar best wel eens gelijk zouden kunnen gaan geven. De salafistische haatbaard, imam El Hadi Doudi uit Marseille, die onlangs door de Franse staat werd uitgewezen naar Algerije, omdat hij flink wat jongeren had geradicaliseerd, rende ook meteen naar de Europese rechters. Die gaven hem in eerste instantie gelijk, maar hebben in tweede instantie toegegeven dat hij best wel een klootzakje is, en toch weg moet. U hoeft geen Frans te begrijpen als u deze link aanklikt: kijk me toch eens, wat een rotkop!

Wrange vruchten

Frankrijk ligt meer dan Nederland aan het front van de oorlog die islamitische middel-eeuwers tegen het nu nog vrije westen voeren: Algerijnen zijn in alle opzichten een graadje erger dan onze eigen Finnen. Misschien omdat er zo’n bloedige onafhankelijkheids-oorlog is gevoerd in Algerije. Dat hadden ze inderdaad beter niet kunnen doen, de framboosjes. Ze plukken er nog iedere dag de wrange vruchten van.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.