TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Opnieuw Hongaars protest tegen premier Orbán en voor meer persvrijheid

'Staatsmedia zijn veranderd in een propagandamachine'

Tienduizenden mensen zijn zaterdag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest de straat opgegaan om te protesteren tegen de controle die de regering over de media heeft. Betogers schreven op Facebook dat de Hongaarse staatsmedia zijn veranderd in een propagandamachine voor premier Viktor Orbán.

De Fidesz-partij van Orbán was twee weken geleden de grote winnaar van de parlementsverkiezingen. Daardoor werd een vierde termijn voor hem als premier zeker gesteld. Ook eerder was er al een grote protestmars tegen de manier waarop Orbán het land politiek en sociaal omvormt. Betogers van links tot rechts komen nu opnieuw samen in de Hongaarse hoofdstad om te protesteren tegen Viktor Orbán.

Geef ons de democratie terug

De actievoerders kwamen samen bij het parlementsgebouw. Ze zwaaiden met vlaggen van Hongarije en de Europese Unie, maar ook die van de rechtse partij Jobbik. Daarna begonnen ze een mars naar een van de bruggen over de Donau. Ze droegen spandoeken met daarop teksten als ‘Viktor geef ons de democratie terug’ en ‘we willen persvrijheid’.

Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kregen de oppositiepartijen in de stembusgang niet dezelfde kansen als de regeringspartijen. De organisatie liet weten dat de vrijheden van de media waren beperkt, onder meer door recente wetswijzigingen.

De Hongarije-rapporteur van het Europees Parlement, Judith Sargentini, van GroenLinks constateerde na een klein jaar onderzoek dat in het Oost-Europese land sprake is van een systematische bedreiging van de democratie, de rechtsstaat en fundamentele vrijheden.

(TPO/ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.