Buitenland

‘Getinte man’ rijdt met bestelbusje in op voetgangers Toronto, 9 doden, 16 gewonden

23-04-2018 20:49

De bestuurder van een wit busje is maandag in het noorden van Toronto ingereden op voetgangers. Hij heeft verscheidene mensen geraakt. De Canadese politie vertelde CBC News dat de chauffeur na zijn daar ervandoor is gegaan. Inmiddels is de bestuurder, ‘een getinte man’, opgepakt.

Update 23:30 – Onderzoek naar motief

Minister van Veiligheid Ralph Goodale zei dat het te vroeg was om over een motief te speculeren. “In dit stadium van het onderzoek kunnen we daarover geen informatie geven”, zei Goodale. “De politie voert een grondig onderzoek uit om te achterhalen wat er is gebeurd, waarom dit gebeurde en welke motieven er waren.”

Update 23.20 – ‘Schiet me dood’

Voor een Canadese zender noemt een ooggetuige de opgepakte verdachte ‘getint’ met een ‘Midden-Oosters’ uiterlijk. Er is op dit moment niets bekend over de dader, wel zijn er video’s opgedoken van zijn arrestatie waarbij hij smeekt te worden doodgeschoten.

Update 22.53 – Negen doden, 16 gewonden

Negen mensen zijn in de Canadese stad Toronto om het leven gekomen. Zestien anderen raakten gewond. De toestand van vijf gewonden is kritiek. Dat heeft de politie laten weten.

Gehuurd busje

De politie zei niets over de identiteit of het motief van de bestuurder. Er is op dit moment niet bekend of er opzet in het spel is, maar ooggetuigen verklaren dat de man ‘doelbewust’ op het trottoir mensen heeft proberen te raken. De chauffeur heeft daarbij volgens de eerste berichten zo’n tien mensen geraakt.

Volgens de Canadese krant The Star was het voertuig vermoedelijk gehuurd. De politie liet weten dat ‘veel mensen’ naar het ziekenhuis zijn gebracht, maar noemde geen verdere aantallen.

‘Alles werd omver gereden’

“Mensen, brandkranen, postbussen, alles werd omver gereden”, zo stelde een ooggetuige. “Onze gedachten gaan uit naar iedereen die hierdoor getroffen is”, liet de Canadese premier Justin Trudeau weten, hij is op weg naar de plek van het incident. De burgemeester van Toronto spreekt van ‘een enorm tragisch incident’. Hij voegde daar aan toe dat “de stad de politie iedere assistentie zal bieden die ze nodig hebben om het onderzoek af te ronden.”

(TPO/ANP)