Bericht uit Frankrijk: gelijkheid bereik je met neologismen

24-04-2018 19:25

In bepaalde kringen in Frankrijk bestaat onrust over het seksistische karakter van de grondwet. Er wordt daar gesproken over ‘les droits de l’homme’, hebben vrouwen dan geen rechten? En het motto van de Republiek, niet te vergeten: ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’. Waar zijn de zusters, hoe fout kun je zijn? Wie zich afvraagt over welke kringen ik spreek: denk UvA maar dan Sorbonne, denk wit, vrouw en bourgeois, en denk vage studie.

Haut Conseil gaat helemaal 1984

Gelukkig is er een gewichtige overheidscommissie die zich over deze misstanden heeft gebogen. Het ‘Haut Conseil à l’Egalité entre les femmes et les hommes’, de Hoge Raad voor Gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Denk qua bezetting hetzelfde als hierboven, maar dan middelbare leeftijd.
‘Les droits de l’homme’ worden als het aan de commissie ligt ‘les droits humaines’, dat was makkelijk.
‘Liberté, égalité, fraternité’ is lastiger. Maar wacht, heeft het Frans niet een woord dat zowel broer als zuster kan betekenen? Zoals ‘sibling’ in het Engels. Ja, dat woord bestaat: ‘adelphe’. Uit het Grieks, een kind van dezelfde ouders, zeg maar. Wij zijn adelphes is hetzelfde als wij zijn broer en/of zus.

De Haut Conseil enzovoort gaat helemaal 1984, en heeft in zijn/haar grote wijsheid het woord ‘adelphité’ uitgevonden, dat zowel broederschap als ‘zusterschap’ moet aanduiden.
De regering wordt nu officieel geadviseerd het befaamde ‘Liberté, Égalité et Fraternité’ te vervangen door ‘Liberté, Égalité et Adelphité’. Ik verzin het niet, echt niet.

Met taal mannen en vrouwen gelijk maken

Verder wil de raad de grondwet verrijken met een aantal onzinnige zaken, die bepaald ondemocratisch zijn te noemen. Zoals verplichte gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in alle gekozen politieke organen, en in alle hoge politieke functies. Dat zou om te beginnen al vrije verkiezingen in de weg staan, en wat te doen met het hoogste ambt: dat van president? Verplicht de ene keer een vrouw en de andere keer een man? Wie hoor ik daar gniffelen? Marine Le Pen?

Ook zou voor iedereen het recht op een leven zonder ‘violence sexiste et sexuelle’ in de Grondwet gegarandeerd moeten worden. Waarom moet dat daar staan, vraagt de zuurpruim. Is ander geweld soms wel toegestaan?

Wat zijn dit soort Orwelliaanse en buitengewoon goed betaalde clubjes denkende? Dat je met taal mannen en vrouwen gelijk kunt maken? Dat de 30 miljoen vrouwelijke ingezetenen van Frankrijk zich niet beseffen dat de grondwet ook voor hen geldt, en daar dringend op attent moeten worden gemaakt?

En belangrijker: dat de miljoenen middeleeuwers met een Frans paspoort op zak dan niet meer aangesproken hoeven te worden op de schandalige ongelijkheid van mannen en vrouwen die bij hen geldt? Dat je dit serieuze probleem met woordspelletjes afkunt?

Niet over praten

Het deed me denken aan de burgemeester van Parijs, die zichzelf wonder boven wonder steeds weer opnieuw weet te overtreffen in stupiditeit. Nu had ze bedacht dat het explosieve islamitische antisemitisme in haar stad aangepakt kon worden door wat straatnamen te veranderen, van dichters en schrijvers die in de laatste oorlog niet helemaal zuiver op de graat waren geweest. En waar uiteraard niets islamitisch aan was.

Nog één dingetje. In Frankrijk kent iedereen l’École Nationale de la Magistrature in Bordeaux. Op deze uiterst exclusieve hogeschool worden rechters opgeleid, en andere (hele) hoge ambtenaren die over juridische kennis moeten beschikken.

Vraag niet hoe het komt, maar 80 procent van de circa 350 studenten is vrouw.

Zeg Haute Conseil zussemezo, hoe gaan we dat oplossen? Gewoon niet over praten? Dacht ik al.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens