Binnenland

Activiste achter oproep tot Sinterklaasmoord wil lawaai-demonstratie tijdens dodenherdenking

24-04-2018 11:18

Op Facebook is een lawaaidemonstratie tijdens de dodenherdenking op 4 mei aangekondigd, dat meldt AT5 vandaag. De ‘organisatie’ is het comité ‘Geen 4 Mei Voor Mij’, dat de dodenherdenking ‘racistisch’ vindt. Activiste Christa Noëlla van het comité werd vorig jaar nog aangehouden in een zaak over een oproep tot moord op Sinterklaas, zo tekent de Amsterdamse zender nog op.

Comité ‘Geen 4 Mei Voor Mij’ haalde ook twee jaar geleden al het nieuws met hun aanklacht tegen de manier waarop we de dodenherdenking inrichten. Activisten, waaronder Noëlla, kondigden niet meer mee te doen aan de dodenherdenking.

Nederlands Indië

Op 4 mei worden niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar ook militairen die sindsdien omkwamen. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook de soldaten die omkwamen tijdens de politionele acties in Indië. Het actie-comité wil daar verandering in brengen. Op Facebook stellen zij:

“Toch zijn er nog nooit de 150.000 moslims herdacht die vermoord werden tijdens de volkerenmoord die Nederland verdoezelt als ‘politionele acties’. Nederland herdenkt echter wèl de daders maar dus niet de slachtoffers van deze racistische volkerenmoorden.

Hiernaast herdenkt Nederland slechts de 22.000 witte slachtoffers die vielen tijdens de tweede wereldoorlog terwijl er in Nederlands Indië 4 miljoen doden vielen door oorlogsgeweld. Niet witte levens tellen blijkbaar niet mee in Nederland.”

Vooralsnog lijkt de aangekondigde actie nog niet op veel bijval te kunnen rekenen.