Opinie

Man veroordeeld tot boete van £800 voor grap over holocaust

25-04-2018 22:22

Schotse YouTuber Markus Meechan beter bekend als Count Dankula, is afgelopen maandag veroordeeld voor ‘hate speech’. Nadat hij in maart schuldig werd bevonden moest hij nog eens een maand wachten op zijn daadwerkelijke veroordeling. De rechter sprak deze week uit dat hij £800 moet betalen. Een frappante uitspraak, to say the least, de veroordeling gaat om een melig bedoeld YouTube filmpje – Dankula laat zien dat hij zijn hond heeft geleerd de nazigroet te brengen. Dit alles puur met de intentie zijn vriendin te zieken. Dat doel maakt de YouTuber ook – ten overvloede – tot twee maal toe duidelijk in zijn video.

Deze video plaatste Meechan dinsdag op zijn YouTube-kanaal naar aanleiding van de veroordeling

Steeds beter lukkende nazi-salueringen

als iemand voor een overduidelijk kolderiek filmpje een strafrechtelijke veroordeling kan krijgen, wat staat iemand met een niet grappig bedoelde politiek incorrecte mening dan te wachten?

Ondanks dat Meechan toen hij het filmpje uploadde minder dan 10 subscribers had werd het filmpje miljoenen keren bekeken. Iemand deelde het filmpje namelijk op Reddit waarna het meteen viral ging – het haalde in korte tijd meer dan drie miljoen views. In eerste instantie leverde dat geen problemen op, niemand protesteerde (openlijk) tegen de grofheid van de grap.

Nu kun je natuurlijk vinden dat het bijzonder onsmakelijk is om komische filmpjes over nazi’s en de holocaust te maken. De YouTuber zegt onder andere tegen zijn hond ‘you wanna gas the Jews?’ Het dier laat in de loop van het filmpje steeds beter lukkende nazi-salueringen zien.

Hier kun je bezwaar tegen hebben, prima. Maar als iemand voor een overduidelijk kolderiek filmpje een strafrechtelijke veroordeling kan krijgen, wat staat iemand met een niet grappig bedoelde politiek incorrecte mening dan te wachten?

The Great Firewall of China

Sinds wanneer mogen deze grappen niet meer? Er was een tijd dat we met z’n allen in een kronkel lagen om de nazi-grappen van John Cleese. Hij doorspekte er complete afleveringen van Monty Python en Fawlty Towers mee – tot groot vermaak van het publiek. Maar ook Hans Teeuwen, Jiskefet en Rob Muntz (oké, die kreeg er wel een keer gezeik mee) gaan grove nazi- of jodengrappen niet uit de weg. Kraaide geen haan naar (oké soms één haan).

Het verhaal van Dankula staat bovendien niet op zichzelf. Het Verenigd Koninkrijk is al langere tijd op de censuur tour. De conservatieve overheid had een aantal maanden terug het briljante idee om porno-websites te forceren bezoekers te vragen naar hun creditcard details. Dit om het gigantische probleem van jeugdige bewonderaars van naakte schoonheid op te lossen. Dit kan uiteindelijk leiden tot het blokkeren van websites die niet willen meewerken. Dat klinkt erg als The Great Firewall of China.

Shitposter

Terug naar Dankula. Deze kerel met alternatief uiterlijk was naar eigen zeggen een ‘commie’ totdat hij eens fatsoenlijk begon na te denken. Al met al beslist geen figuur met extreem rechtse trekken. Dankula is een zogenaamde shitposter; iemand die grappig bedoelde en vaak verwarrende of provocerende berichten op internet plaatst.

In een interview met Tommy Robinson gaf Meechan al aan dat hij bereid is een jaar de gevangenis in te gaan als dit er voor zorgt dat de mensen wakker geschud worden. Hij gaf aan dat hij er bij de uitspraak maandag serieus rekening mee hield dat hij moest gaan zitten. Zo ver kwam het niet, hij kreeg een boete van 800 Pond zonder gevangenisstraf.

Honderdduizend pond

Omdat Meechans leven al twee jaar min of meer on hold staat, en hij toch al meerdere banen is kwijtgeraakt aan deze farce, wil hij het onderste uit de kan halen en gaat hij in hoger beroep. Bovendien wil hij voorkomen dat anderen in de toekomst hetzelfde lot te wachten staat.

Zijn advocaat heeft een offerte van maar liefst honderdduizend pond gemaakt omdat hij het hoger beroep met een team van topjuristen heel serieus wil aanpakken. Klaarblijkelijk staan de volgers van Dankula hier achter want hij haalde dat bedrag, met gemak, binnen een etmaal op. De teller staat ten tijde van het schrijven van dit artikel al op £111.484 (and counting). Hieronder het begeleidende verhaal op de GoFundMe pagina van Count Dankula’s hoger beroep:

 

”On the 23rd of April 2018 I was sentenced to an £800 fine after being found guilty of being “grossly offensive” under section 127 of the Offensive Communications Act 2003. Due to me creating a clearly comedic video where I trained my girlfriends pug to be a Nazi.

The only way for the court to secure a conviction was to willingly ignore the clear context of the video, which was explained twice, in the video itself.

This conviction will be used as an example to convict other people over the things they say and the jokes they make, it sets a standard where courts will be able to willfully ignore the context and intent of a persons words and actions in order to punish them and brand them as criminals.

This is the amount that has been quoted by my lawyer, the reason it has been quoted so high is my lawyer wishes to bring in top legal representatives to ensure that we have the highest chance of reversing the standard that this case sets, I cannot allow the 2 years of litigation I went through and having my life put on hold, to happen to anyone else.

I will be 100% transparent with these funds, all bills in regards to the case will be made publicly available.”

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens