Binnenland

Forum voor Democratie Amsterdam stelt vragen over filmpje Syrië-jihadisten Amsterdam-Oost

08-05-2018 17:00

De Amsterdamse afdeling van Forum voor Democratie (FVD) wil duidelijkheid van het stadsbestuur over vermeend beeldmateriaal uit Syrië dat rond zou gaan in Amsterdam-Oost. Op een filmpje dat ook op GeenStijl staat, is te zien hoe een man met een spuitbusje ‘Bedankt A’dam Oost’ op een ingestort gebouw spuit. Eerder gingen er ook al foto’s rond die gericht waren aan Amsterdam-Oost, mogelijk afkomstig uit Syrië.

“FVD maakt zich ernstig zorgen om deze ontwikkelingen en om de radicaliserende invloed en effect die het verspreiden van dit materiaal op Amsterdamse jongeren kan hebben”, schrijft FVD. “Wij willen daarom opheldering over deze zaken om ze een halt toe te roepen en het risico op potentiële (verdere) radicalisering en vervreemding van Amsterdamse jongeren zo veel mogelijk te beperken.”

FVD wil van het college weten of het bekend is met de beelden en de authenticiteit kan beoordelen. Ook vraagt de partij of er meer van dit soort filmpjes en foto’s rondgaan en of bekend is wie ze verstuurt.

De gemeente is bekend met de beelden en neemt ze serieus. “We kijken er goed naar”, was wat een woordvoerder erover kwijt wilde.

Anp

De brief met vragen:

“Op woensdag 2 mei berichtte AT5 over foto’s en video’s die mogelijk afkomstig waren uit Syrië die via sociale media verspreid zouden worden met steunoproepen voor jihadisten in Syrië. Op de foto in het artikel is een automatisch wapen te zien met een magazijn, een handgranaat en een briefje met een boodschap aan “de broeders in Amsterdam Oost”. In het artikel wordt een aantal mensen aan woord gelaten die het bestaan en het verspreiden van dit soort foto’s en video’s bevestigen. AT5 vermeldt dat zij inzage heeft gehad in Telegram-groepsgesprekken waarin door vermeende Amsterdamse jongeren positief gereageerd wordt op de foto en waar de jihad in Syrië expliciet genoemd wordt.

Op dinsdag 8 mei verscheen er op GeenStijl een filmpje waarin een gewapende man op de brokstukken van een pand de boodschap “bedankt A’dam Oost” spuit met een verfbus. Ook dit filmpje zou verspreid zijn via sociale media onder jongeren in Amsterdam Oost.

FVD maakt zich ernstig zorgen om deze ontwikkelingen en om de radicaliserende invloed en effect die het verspreiden van dit materiaal op Amsterdamse jongeren kan hebben. Wij willen daarom opheldering over deze zaken om ze een halt toe te roepen en het risico op potentiële (verdere) radicalisering en vervreemding van Amsterdamse jongeren zo veel mogelijk te beperken.

Gezien het vorenstaande stelt ondergetekende, namens de fractie van Forum voor Democratie, op grond van artikel 45 van het Reglement van orde voor de raad van Amsterdam, de volgende schriftelijke vragen:

1. Is het college bekend met de foto uit het artikel van AT5 en kan het college de authenticiteit van de foto vaststellen?

2. Klopt de informatie dat deze foto wijdverspreid is onder jongeren in Amsterdam, en dat deze foto positief is ontvangen op sociale media?

3. Is het college bekend met het filmpje uit het artikel van GeenStijl? Hoe beoordeelt het college dit filmpje en hoe beoordeelt het college de authenticiteit van het filmpje?

4. FVD heeft signalen ontvangen dat er meer van dit soort filmpjes en foto’s rondgaan. Herkent het college dit beeld?

5.Hoe beoordeelt het college deze praktijken? Is het college van mening dat er een risico uitgaat van de verspreiding van dit soort materiaal?

6. Heeft het college in beeld wie deze materialen verspreid? Is er een verband tussen dergelijk materiaal en (verdere) radicalisering van degenen die dit ontvangen?

7. Is er verband tussen dit soort foto’s en video’s en ronselpraktijken? Worden dit soort filmpjes ingezet door ronselaars? Wat is het beleid zodra dit bekend wordt, treedt het college op? Wat voor maatregelen worden er genomen? Is er binnen het Amsterdamse beleid een “aanpak ronselaars”?

8. Is er een verband tussen verspreiders en ontvangers van dit soort materiaal, en mensen die in het kader van het radicaliseringsprogramma als risicovol bekend staan?

9. Wat is de gebruikelijke procedure bij informatie over of ontvangst van dit soort filmpjes?

In het artikel van AT5 wordt door een persoon naar aanleiding van de foto in het artikel het volgende commentaar geleverd:

‘Ik heb het ontvangen via een goede vriend die zich ernstige zorgen maakt om deze foto, want op straat vinden de jongeren het een geweldige foto, omdat vanuit Syrië Al Qaida-strijders de groeten doen aan de jongens van Oost. De groep bestaat uit jongeren die vooral uit Oost komen”

10. Herkent het college het door deze persoon geschetste beeld? Klopt het dat er groepen jongeren zijn in Amsterdam Oost die dit soort berichten over het algemeen positief ontvangen, en dat er verbanden zijn tussen deze groep jongeren en uitreizigers naar Syrië? Zo ja, wat is het huidige beleid om de risico’s die dat met zich meebrengt tot een minimum te beperken?”