Buitenland

Praagse ober die werd afgetuigd door ‘Nederlandse jongeren’ uit ziekenhuis ontslagen

09-05-2018 17:34

De ober die in Praag was mishandeld door een groep Nederlanders, heeft na een paar weken het ziekenhuis verlaten. Dat liet zijn vriend Jiri Brych woensdag weten aan Tsjechische media. Hij is een paar keer geopereerd en volgens Brych zal het nog wel lang duren voor de ober is hersteld.

Lees ook – Mark Rutte noemt Nederlandse kopschoppers Praag ‘walgelijk’

Ober Miroslav werkt bij een café in het centrum van Praag. Een groep Nederlanders ging daar op 21 april op het terras zitten om hun eigen bier te drinken. Toen een andere ober daar iets van zei, ontstond een opstootje. Miroslav greep in en werd vervolgens hard geschopt en geslagen. Volgens Brych liep hij onder meer een bloeding in de hersenen, een gebroken kaak en een gebroken oogkas op.

Drie mensen uit de groep kregen voorwaardelijke celstraffen. Ze zijn Tsjechië uitgezet en mogen het land de komende vijf jaar niet meer in. Twee anderen zitten nog vast. Het onderzoek naar hun rol kan nog maanden duren. Twee mensen uit de groep zijn vrijgelaten. Zij probeerden de boel juist te sussen en waren niet betrokken bij het gevecht, zegt de politie.

Lees ook

Kopschopper Praagse ober (‘Nederlandse jongere’) maakte mogelijk meer slachtoffers in Praag

ANP