Binnenland

‘Verwarde man’ die losging op Joods restaurant Amsterdam toch wel geradicaliseerde terrorist

09-05-2018 13:40

De gemeente Amsterdam is enkele weken voordat een 29-jarige Syrisch-Palestijnse man een Joods restaurant aanviel, gewaarschuwd dat de man radicaliseerde. De gemeente liet echter na de man op te nemen in haar aanpak voor geradicaliseerde moslims, maar wees hem door naar de geestelijke gezondheidszorg. Nadat de Syriër eind vorig jaar met een knuppel de ruiten insloeg van het restaurant, werd hij alsnog ondergebracht in de radicaliseringsaanpak, meldt NRC.

Advocaat Willem van Vliet van deze Saleh A. bevestigt dat zijn cliënt, die in afwachting van zijn proces nog altijd in Amsterdam woont, nu is opgenomen in de radicaliseringsaanpak. Hij weet ook van de eerste melding over signalen van radicalisering.

Bronnen van NRC zeggen dat de gemeente destijds “een verkeerde inschatting” heeft gemaakt. Een woordvoerder van waarnemend burgemeester Van Aartsen kan dat niet bevestigen: “Wij doen geen mededelingen over meldingen die worden gedaan bij het Meld- en adviespunt Radicalisering. Dat is vertrouwelijke informatie.”

De Syriër wordt vervolgd voor vernieling en diefstal, terwijl zijn daad volgens de advocaat van de restauranteigenaar politiek-ideologisch gemotiveerd is.

Anp