TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Zeldzame gebeurtenis in Nederland: vergismoordverdachten krijgen ook echte straf

Tot 30 jaar opgelegd, staan dus pas over 20 jaar met enkelband weer buiten, rest staat over paar jaar weer op straat

De rechtbank in Amsterdam heeft voor de ‘vergismoord’ op dj Djordy Latumahina gevangenisstraffen tot dertig jaar opgelegd. Latumahina (31) werd op 8 oktober 2016 in de parkeergarage bij zijn woning in Amsterdam-West doodgeschoten. De daders hadden een ander doelwit op het oog, dat in hetzelfde appartementencomplex woonde en in een soortgelijke auto reed.

Tegen de zeven verdachten was door het Openbaar Ministerie (OM) ook tot dertig jaar cel geëist. De rechtbank sprak Tony D. vrij van de belangrijkste verdenkingen (moord en poging tot moord), na een eis van dertig jaar cel. Volgens het OM is hij een van de twee schutters geweest. Ruim een week na het proces in maart stelde de rechtbank hem op vrije voeten omdat zij toen al concludeerde dat er niet genoeg bewijs tegen Dieke is. Hij kreeg vier maanden voor onder meer verboden wapenbezit.

De rechtbank legde de hoogste straf, conform de eis van het OM, op aan een van de schutters, de 42-jarige Djurgen Williams De organisator van de moordaanslag, Cedric Read (40) kreeg 26 jaar, na een eis van dertig jaar. Zijn broer Wendell (46) kreeg na een eis van 25 jaar vijftien jaar opgelegd. Ulrich Braaf, een van de bestuurders van de vluchtauto, is veroordeeld tot achttien jaar (eis: 25 jaar). De helers van de bij de moord gebruikte gestolen auto’s kregen straffen tot 48 weken, waarvan de helft voorwaardelijk.

Latumahina werd met acht kogels gedood. Zijn vriendin, naast hem in de auto, werd zes keer geraakt en liep zeer ernstige verwondingen op. Het tweejarige kind op de achterbank werd niet geraakt. “Gelukkig”, aldus de rechtbank, “maar het heeft wel moet meemaken wat er met haar ouders is gebeurd.” De rechtbank noemde de aanslag “nietsontziend, onverschillig en bruut”.

Anp 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.