Binnenland

Harde klap voor D66-drammers: Nederland uit top 10 homorechtenlanden

14-05-2018 21:43

Nederland valt uit de Europese top tien van landen waar LHBTI-rechten goed geregeld zijn. Ons land staat op de elfde plaats van de maandag verschenen Rainbow Index. Die wordt verspreid door de Europese organisatie ILGA, die opkomt voor rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Het COC vindt het pijnlijk.

“Het is pijnlijk dat ons land, dat ooit als eerste het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht, niet meer behoort tot de internationale voorhoede als het gaat om LHBTI-rechten”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “We roepen regering en Kamer op om snel een inhaalslag te maken.”

ILGA Europe spreekt van een wake-upcall. “Een land als Nederland, dat altijd werd gezien als progressief, zit niet meer bij de koplopers”, zegt directeur Evelyne Paradis. Dat Nederland niet meer voorop loopt, heeft volgens haar vooral te maken met het feit dat de rechten van trans- en intersekse personen in ons land nog niet goed geregeld zijn. Zo kent Nederland geen expliciet verbod op discriminatie van deze groepen.

Koploper in de Rainbow Europe Index 2018 is Malta, gevolgd door Belgiƫ en Noorwegen. Azerbeidzjan, Armeniƫ en Turkije bungelen onderaan.

Anp