Binnenland

Advocate Bénédicte Ficq: Ik heb Willem Holleeder niet bedreigd

22-05-2018 14:42

Advocate Bénédicte Ficq ontkent Willem Holleeder en zijn advocaat Stijn Franken te hebben bedreigd namens Dino Soerel. Ze zou ‘de Neus’ onder druk hebben gezet om gunstige verklaringen voor haar cliënt af te leggen. Dat bleek dinsdagmorgen tijdens de ondervraging van misdaadverslaggever en tv-maker Peter R. de Vries. Ze noemt de beschuldiging aan haar adres in een reactie ‘de grootst mogelijke onzin’. Volgens haar is kennelijk geprobeerd met behulp van De Vries ‘het ‘bedreigingsverhaal’ nog meer vorm te geven’. Franken kan niet reageren vanwege de geheimhoudingsplicht die hij heeft als advocaat, laat hij weten.

Lees ook – ‘Bénédicte Ficq intimideerde Willem Holleeder’

Het nieuws over de bedreiging van Holleeder volgde op een discussie waarin ‘de Neus’ De Vries van meineed beschuldigde, toen die zei een verslag te hebben gemaakt van een gesprek dat hij met Holleeder in maart 2011 voerde. Volgens Holleeder kon dat niet, omdat hij destijds vast zat in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught. Hij bond in toen De Vries refereerde aan het telefoongesprek dat hij met hem voerde vanaf het kantoor van Franken. Het gesprek is destijds opgenomen.

Wat in de handgeschreven verklaring van Holleeder staat, is niet bekend. Holleeders advocaat Sander Janssen heeft De Vries gevraagd ze over te dragen aan het Openbaar Ministerie (OM). De Vries wil daar ‘een nachtje over slapen’.

Dino Soerel kreeg in het hoger beroep van liquidatieproces Passage vorig jaar levenslange gevangenisstraf omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl in 2005 en 2006. Holleeder wordt onder meer voor dezelfde moorden vervolgd.