Binnenland

Sneeuw kan erg drukke ochtendspits opleveren

21-01-2013 02:41

RIJSWIJK (ANP) – In het hele land kan sneeuwval maandag voor een zware ochtendspits zorgen. Het KNMI waarschuwt bovendien voor extreem weer in het noorden van het land.

Rijkswaterstaat vreest voor drukke en gladde wegen maandagmorgen. De organisatie heeft 500 strooiwagens met een sneeuwschuiver en 350 losse sneeuwschuivers ingezet om de routes begaanbaar te houden, maar desondanks wordt het opletten geblazen voor automobilisten. Vannacht waren er namelijk te weinig auto's op pad om het strooizout op de wegen goed in te kunnen rijden.

Na veel sneeuwval op zondag krijgt vrijwel het hele land maandag opnieuw te maken met winterse buien. In het noorden van het land is code oranje voorlopig nog van kracht: daar is sprake van extreem weer door de combinatie van sneeuwval en harde wind. Dat kan sneeuwduinen opleveren in Friesland, Groningen, Drenthe, Noord-Holland en Flevoland, aldus het KNMI.

De NS rijdt maandag opnieuw met een aangepaste dienstregeling. Met name in de Randstad zullen veel intercity's minder vaak rijden. Reizigers moeten vaker overstappen en rekening houden met vollere treinen. Op luchthaven Schiphol kunnen vluchten vertraagd raken of geannuleerd worden.