Bladen

Stephen King nerveus om reacties op vervolg

19-09-2013 09:11

NEW YORK – Stephen King is bloednerveus voor de reacties op zijn nieuwe boek, het langverwachte vervolg op The Shining uit 1977. De Amerikaanse schrijver verwacht dat 95 procent van de recensenten Doctor Sleep gaat vergelijken met The Shining. King gaf toe dat hij rondstruint op literaire websites om alvast te kijken wat zijn fans zeggen.

De 65-jarige auteur denkt zelf dat zijn schrijfkunsten zijn verbeterd sinds hij op zijn 28ste The Shining schreef, zo zei hij donderdag tegen de BBC. ''Veel mensen zeggen: ik ga het nieuwe boek lezen, maar het kan nooit zo goed zijn als de eerste.'' King hoopt toch dat zijn lezers Doctor Sleep beter zullen vinden, ook al is het volgens hem tegenwoordig een stuk moeilijker om mensen schrik aan te jagen doordat lezers de trucs van auteurs inmiddels goed doorhebben.

Maar King zou King niet zijn als hij niet een manier had bedacht om zijn lezers flink de stuipen op het lijf te jagen. ''Het publiek moet echt om de personages gaan geven en bij hun levens betrokken raken. Dat creëert de spanning die je nodig hebt. Liefde creëert angst'', weet de ervaren auteur die al ruim 50 romans op zijn naam heeft staan.

The Shining is ook bekend om de gelijknamige horrorfilm uit 1980, waarin Jack Nicholson de hoofdrol speelt. Het verhaal gaat over een vader, moeder en zoon die op een verlaten hotel moeten passen. Langzamerhand wordt de vader krankzinnig en keert hij zich tegen zijn eigen gezin.

Doctor Sleep volgt de jongen die de afschuwelijke gebeurtenissen in The Shining wist te overleven. King heeft het boek geschreven omdat mensen hem maar bleven vragen ''Wat is er nou met die jongen uit The Shining gebeurd?''. In Doctor Sleep werkt de inmiddels volwassen Danny Torrance in een verpleeghuis voor terminale patiënten. Hij helpt stervende mensen bij hun overgang van deze wereld naar de volgende. Het angstaanjagende verhaal komt uit op 24 september.