Bladen

Vriend Andy Kaufman: ‘Hij leeft nog’

29-09-2014 04:53

Komiek Andy Kaufman leeft nog en zal binnenkort aankondigen dat zijn dood in scène is gezet. Dat schrijft goede vriend en voormalig collega Bob Zmuda in zijn nieuwe boek Andy Kaufman: The Truth, Finally, meldt New York Post

De geruchten die al jaren de ronde doen dat de komiek Andy Kaufman zijn dood in 1984 in scène heeft gezet werden vorig jaar serieuzer toen Andy’s broer Michael meldde dat Andy nog leeft en er een optreden was van een vrouw die zijn dochter claimde te zijn.

Zmuda bevestigt nu het bekende verhaal van de extreme obsessie van Kaufman om zijn dood te ensceneren.

Het ging volgens hem mis met Kaufman toen hij kind was en zijn opa overleed. Zijn ouders maakte volgens Zmuda een extreme fout door Andy te vertellen dat zijn opa naar een land ver weg was vertrokken en zodoende niet om leerde te gaan met de dood en zich in de steek gelaten voelde. “Dat plantte bij hem het idee dat leven en dood kon worden gemanipuleerd.”

Andy’s ex-vriendin Lynne Margulies schreef ook mee aan het boek, maar die claimt juist dat de seksverslaafde, biseksuele Andy overleden zou zijn aan de gevolgen van AIDS.

Zmuda zegt echter dat de nepdood geheim was voor iedereen inclusief zijn vriendin, en ook hij had afgesproken zeker dertig jaar niet uit de school te klappen over de waarheid.

Nu de tijd verstreken is, vond Zmuda het tijd om het verhaal te vertellen en voor Andy om volgens plan naar buiten te treden. “De grap is voorbij. Ik wil hem terug en hij komt terug.”

Anp